Σκληρές μάχες στην Υεμένη

Σκληρές μάχες στην Υεμένη
FILE - In this Monday, Dec. 14, 2015 photo, Shiite fighters, known as Houthis, ride on a patrol truck as they chant slogans during a tribal gathering showing support for the Houthi movement in Sanaa, Yemen. (AP Photo/Hani Mohammed, File)
FILE - In this Monday, Dec. 14, 2015 photo, Shiite fighters, known as Houthis, ride on a patrol truck as they chant slogans during a tribal gathering showing support for the Houthi movement in Sanaa, Yemen. (AP Photo/Hani Mohammed, File)
ASSOCIATED PRESS

Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες Χούτι επικεντρώθηκαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας χθες Σάββατο, ημέρα που συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την επέμβαση μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο πόλεμο.

Μια αντεπίθεση των Χούτι για την ανακατάληψη θέσεων που είχαν χάσει βορειοανατολικά της Σαναά απέτυχε, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς στις τάξεις των σιιτών ανταρτών.

«Οι Χούτι εξαπέλυσαν την Παρασκευή μια επίθεση στην κατεύθυνση του Τζέμπελ αλ Σαλμπ, στην περιοχή Ναχίμ», μια ορεινή ζώνη που έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά «απωθήθηκαν χθες το πρωί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός.

«Τουλάχιστον 20 Χούτι σκοτώθηκαν», είπε άλλη πηγή στον στρατό, ή οποία πρόσθεσε πως υπήρξαν θύματα και στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Η ανακατάληψη από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, την 18η Δεκεμβρίου, του Τζέμπελ αλ Σαλμπ, περίπου 40 χλμ. από τη Σαναά, άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, η οποία παραμένει στα χέρια των ανταρτών επί έναν χρόνο και πλέον.

Ενισχύσεις σε άνδρες και σε υλικό, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και αρμάτων μάχης, μεταφέρονται στην περιοχή καθώς οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση και δυνάμεις των χωρών της αραβικής συμμαχίας συνεχίζουν τις προετοιμασίες για να εξαπολύσουν επιχειρήσεις με στόχο να ανακτήσουν την πρωτεύουσα.

Ωστόσο έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες το απόγευμα όταν τρεις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Χούτι έπληξαν ένα «προεδρικό παλάτι» στην Μαρίμπ, ανατολικά της Σαναά, μια πόλη που ελέγχεται από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον Χάντι, δήλωσε πηγή στον στρατό.

Η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, που διαρκεί από την 26η Μαρτίου, όταν επενέβη η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 6.000 ανθρώπους κι έχει εξαναγκάσει 2,5 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Βόρεια της πρωτεύουσας, αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ διεξήγαγαν χθες το πρωί μια σειρά επιδρομών εναντίον θυλάκων αντίστασης των ανταρτών στη Μαζάρ, στην επαρχία Γκάουφ, η οποία ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος της από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μπεχάιχ, εκπρόσωπο της «λαϊκής αντίστασης», μιας οργάνωσης-ομπρέλας στην οποία συμμετέχουν διάφορες ομάδες ενόπλων που πολεμούν υπέρ του Χάντι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις της «λαϊκής αντίστασης» προέλασαν προς την αλ Γάιλ, μια άλλη κοινότητα στην επαρχία Γκάουφ.

Αεροπορικές επιδρομές έγιναν επίσης εναντίον θέσεων των ανταρτών στο Μπακίμ και το Κιτάφ, στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι στη βόρεια Υεμένη, σύμφωνα με πηγές στον στρατό. Οι αντάρτες επιβεβαίωσαν τα πλήγματα αυτά μέσω του πρακτορείου ειδήσεων που ελέγχουν.

Στην επαρχία Χάτζα, που γειτονεύει με τη Σαουδική Αραβία, μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη βορειοανατολικά της Χάραντ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον Χάντι την 17η Δεκεμβρίου, κατά πηγές στον στρατό.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή