ΔΙΕΘΝΕΣ
30/12/2015 17:17 EET | Updated 06/01/2016 09:38 EET

Η Τουρκία αλλάζει το καθεστώς εισόδου Σύριων στη χώρα ελπίζοντας να βάλει φρένο στην προσφυγικέ ροές

Syrian activists and Haytham al-Maleh trip to the Syrian refugee camps in Turkey
FreedomHouse/Flickr
Syrian activists and Haytham al-Maleh trip to the Syrian refugee camps in Turkey

Η Άγκυρα πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της σε ό,τι αφορά την άνευ θεωρήσεως είσοδο στην χώρα Σύρων υπηκόων, απαιτώντας να έχουν πάρει βίζα οι Σύροι που φτάνουν αεροπορικώς ή διά θαλάσσης μέσω τρίτων κρατών στη χώρα αρχής γενομένης την 8η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ταντζού Μπιλτζίκ.

«Με αφετηρία την 8η Ιανουαρίου (2016) οι Σύροι που θα καταφθάνουν στην Τουρκία αεροπορικώς ή διά θαλάσσης θα έχουν την υποχρέωση (να έχουν εξασφαλίσει) θεώρηση (διαβατηρίου). Εντούτοις, θα συνεχίσουμε την πολιτική ανοιχτών συνόρων για ανθρωπιστικούς λόγους (για τους Σύρους), που περνούν τα χερσαία σύνορα μας», δήλωσε ο Μπιλτζίκ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Karar.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, το μέτρο αποφασίστηκε ώστε να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση που έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Τον Οκτώβριο του 2009, η Τουρκία και η Συρία είχαν συνάψει μια διμερή συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών τους ανάμεσα στις δύο χώρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)