Το Σαν Σεμπαστιάν και το Βρότσλαβ πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2016

Το Σαν Σεμπαστιάν και το Βρότσλαβ πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2016
Spain, San Sebastian, buildings on street
Spain, San Sebastian, buildings on street
PNC via Getty Images

Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτευουσας της Ευρώπης ήταν μια πρωτοβουλία και κληρονομιά της Μελίνας Μερκούρη-μια ευρωπαϊκή πόλη ορίζεται ως πολιτιστική πρωτεύουσα για 1 χρόνο με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική της ταυτότητα και κουλτούρα (ο θεσμός συνοδεύεται από έ-παθλο 1.5 εκ. ευρώ κάτι που την έχει κάνει ιδιαιτέρως περιζήτητη). Μέχρι το 2019 τουλάχιστον και επειδή ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος κάθε χρόνο το θεσμό θα κερδίζουν δύο πόλεις.

Σαν Σεμπαστιάν

Η πρώτη, το Σαν Σεμπαστιάν (Ντονόστια στα Βάσκικα) είναι μια μικρή Ισπανική πόλη (μόλις 186.000 κάτοικοι) που μοιάζει με ιδανική επιλογή- δεν είναι μόνο το διεθνές φεστιβάλ τζαζ,το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου ή η υπεροχη αρχιτεκτονική, αλλά και το ότι το Σαν Σεμπαστιάν είναι μια από τις διασημότερες γαστρονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης μιας και παρά το μέγεθος της έχει 9 εστιατόρια με 1 εως 3 αστερια Michelin.

Πίντσος και τάπας στο Σαν Σεμπαστιάν

Βρότσλαβ

Το παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, Βρότσλαβ από την άλλη, είναι μια λιγότερο προφανής επιλογή για πολιτιστική πρωτεύουσα. Η 4η μεγαλύτερη πόλη της Πολώνίας είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της,τη λογοτεχνι-κή της παράδοση και την βιομηχανία της αν και τα τελευταία χρόνια θεωρείται ανερχόμενο business center. Το πρόγραμμα τους για την πολιτιστική πρωτεύουσα λέγεται "Χώρος για την ομορφια" και περιλαμβάνει από όπερα μέχρι κινηματογράφο και λογοτεχνία.

Δημοφιλή