ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2016 07:36 EET | Updated 02/01/2016 10:10 EET

Επτά χρόνια Μπαράκ Ομπάμα. Η κληρονομιά του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου

ASSOCIATED PRESS
President Barack Obama pauses to listen to question during a news conference in the briefing room at the White House, in Washington, Friday, Dec. 18, 2015. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται στο τέλος της. Την 8η Νοεμβρίου του 2016, ο Λευκός Οίκος θα φιλοξενήσει τον επόμενο Αμερικανό ηγέτη, ο οποίος θα κληθεί είτε να συνεχίσει την κληρονομιά του Ομπάμα, είτε να την ακυρώσει. Κατά ένα τρόπο, η κληρονομιά του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου θα κριθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016. Μια νίκη των Δημοκρατικών θα βοηθήσει τις πολιτικές του να πάνε ένα βήμα μπροστά, ενώ μια νίκη των Ρεπουμπλικανών θα ακυρώσει όσα έχει καταφέρει. Πόσες ήταν όμως οι νίκες του Ομπάμα την τετραετία της προεδρίας του;

Μεγάλη μερίδα Δημοκρατικών εκτιμούν ότι ο Ομπάμα έκανε σημαντικά βήματα για την πραγματοποίηση όσων είχε υποσχεθεί στις προεκλογικές καμπάνιες του 2009. Άλλοι υποστηρίζουν ότι έκανε μια τρύπα στο νερό.

Η συμφωνία με το Ιράν

O Μπαράκ Ομπάμα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, η οποία κατά τους Ρεπουμπλικάνους ήταν απλά μια «κακή συμφωνία». Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν φέτος τον Ιούλιο στην ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Προσπάθεια κατάργησης του Γκουαντάναμο

Κατά την προεκλογική περίοδο του, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί το κλείσιμο του κέντρου κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία στο Γκουαντάναμο. Σήμερα, το κέντρο συνεχίζει να υπάρχει, όμως ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί κατά 100 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο οι κρατούμενοι ήταν 107, τη στιγμή που στο ξεκίνημα της προεδρίας του ήταν 208. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θα προσπαθήσει να βάλει λουκέτο στο κέντρο κράτησης, το οποίο έχει κατηγορηθεί για τις απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιεί, μέχρι το τέλος της θητείας του.

Νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων

Στις 26 Ιουνίου του 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής.

«Η σημερινή μέρα είναι ιστορική στην μάχη για την ισότητα. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν από σήμερα να παντρεύονται όπως όλοι οι άλλοι. #Η αγάπη νικά», είχε γράψει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για την LGBTQI κοινότητα, την οποία στήριζε ο Ομπάμα ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία.

Προσπάθειες περιορισμού της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

Το 2015 ήταν μια αιματηρή χρονιά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με ιστοσελίδα καταγραφής των ενόπλων επιθέσεων στην Αμερική (GVA), το 2015 έλαβαν χώρα 51.586 περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 13.112 άνθρωποι. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει πολλές φορές από το Κογκρέσο την δημιουργία νέων νόμων ασφαλείας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

«Δεν παρατηρείς φόνο σε αυτή την κλίμακα και με αυτή την συχνότητα σε οποιοδήποτε άλλο προηγμένο έθνος στη γη», είχε δηλώσει μετά την αιματηρή επίθεση στο Τσάρλεστον.

Παρόλα αυτά, το θέμα της οπλοκατοχής είναι ένα από τα θέματα που δεν θα επιλυθούν μέχρι το τέλος της θητείας του Ομπάμα.

Obamacare

Εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί επωφελήθηκαν από το Obamacare, το δημόσιο σύστημα Υγείας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2010. Το σύστημα, το οποίο βρήκε αντίθετους τους Ρεπουμπλικανούς, δίνει την δυνατότητα σε όλους του πολίτες να εγγραφούν ηλεκτρονικά σε ένα σύστημα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προσφέρει μια οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας υγειονομική κάλυψη. Η επιτυχία του προγράμματος θα φανεί στο μέλλον, ενώ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016.