ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2016 06:18 EET | Updated 04/01/2016 06:24 EET

«Βιομηχανία προστασίας εισοδήματος»: Πώς πάμπλουτοι Αμερικανοί γλιτώνουν δισεκατομμύρια από την εφορία με νόμιμο τρόπο

This photograph is free to use according to the rights described.
Credit as "Barta IV"
Please leave a small picture or a link in the comments to show how you used the photo in your work.
Enjoy and be creative.
Barta IV/Flickr
This photograph is free to use according to the rights described. Credit as "Barta IV" Please leave a small picture or a link in the comments to show how you used the photo in your work. Enjoy and be creative.

Το «κυνήγι» των αποκαλούμενων «φορολογικών παραδείσων» είναι άθλημα στο οποίο επιδίδονται οικονομικά ισχυροί από όλο τον κόσμο – ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται ούτε καν αυτό, καθώς κάποια «παραθυράκια» επιτρέπουν πολύ πιο εύκολα να γλιτώνουν τα χρήματά τους από την «τσιμπίδα» των φορολογικών αρχών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο χρησιμοποιούν πανίσχυροι ιδιοκτήτες hedge funds όπως οι Ντάνιελ Λεμπ, Λούις Μουρ Μπέικον και Στίβεν Κοέν, βρίσκεται στο επίκεντρο εκτενούς ρεπορτάζ των New York Times και είναι η μεταφορά χρημάτων στις Βερμούδες και πάλι πίσω.

«Οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί έχουν χρηματοδοτήσει έναν εξελιγμένο και εντυπωσιακά αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας των περιουσιών τους. Κάποιοι το αποκαλούν “βιομηχανία προστασίας εισοδήματος”, που αποτελείται από μια φάλαγγα ακριβοπληρωμένων δικηγόρων, estate planners, λομπιστών και ακτιβιστών κατά της φορολογίας, που εκμεταλλεύονται και υπερασπίζονται έναν απίστευτο λαβύρινθο φορολογικών ελιγμών, ουδείς εκ των οποίων είναι πρακτικά διαθέσιμος σε φορολογουμένους πιο χαμηλών οικονομικών επιφανειών» αναφέρεται σχετικά- ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά και στον Τζωρτζ Σόρος, ο οποίος «ζήτησε υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιούσε “παραθυράκια” για να ενισχύσει την περιουσία του».

Όλοι αυτοί, αναφέρεται στο δημοσίευμα των NY Times, ανήκουν σε μια μικρή ομάδα, η οποία παρέχει υπολογίσιμο τμήμα της χρηματοδότησης για την προεδρική καμπάνια του 2016 (σημειώνεται ότι οι Λεμπ και Κοέν χρηματοδοτούν τους Ρεπουμπλικάνους). «Κάποιες από τις μεγαλύτερες φορολογικές αναμετρήσεις αυτή τη στιγμή διεξάγονται από κάποιους από τους πιο γενναιόδωρους υποστηρικτές των υποψηφίων του 2016. Περιλαμβάνουν τις οικογένειες των επενδυτών hedge funds Ρόμπερτ Μέρσερ, που δίνει στους Ρεπουμπλικάνους, και Τζέιμς Σίμονς, που δίνει στους Δημοκρατικούς, καθώς και του options trader Τζέφρι Γιας, χρηματοδότη των Ρεπουμπλικάνων με φιλελεύθερες τάσεις».

Η επιρροή των χρηματοδοτών δοκιμάζεται στην κούρσα για την εκλογική αναμέτρηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα, όπου υπογραμμίζεται πως ενώ Δημοκρατικοί όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Χίλαρι Κλίντον δεσμεύονται για αύξηση φόρων στους πλούσιους, σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν πολιτικές που θα μείωναν τη φορολόγηση, επιδιώκοντας παράλληλα την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, που θα επιτρέπει στους νέους πλούσιους να κληρονομούν αυτούσιες τις περιουσίες τους, διατηρώντας το χάσμα και στο μέλλον.

daniel s loeb

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή φόρων, όπως αυτό που κάνει ο Λεμπ, που έχει επενδύσει σε ασφαλιστική με έδρα τις Βερμούδες, η οποία με τη σειρά της επενδύει τα λεφτά στο hedge fund του. Ο ελιγμός αυτός έχει αποτέλεσμα την αλλαγή «καθεστώτος» όσον αφορά στα κέρδη, με αποτέλεσμα τη μείωση της φορολόγησης από 40% σε περίπου στο μισό. Τέτοιες μέθοδοι απαρτίζουν ολόκληρη βιομηχανία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- την οποία και υπερασπίζονται με ένταση.

Sponsored Post