ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/01/2016 15:37 EET | Updated 04/01/2016 16:04 EET

Μαξίμου: Υποκρισία και ανευθυνότητα από την αντιπολίτευση για το Ασφαλιστικό

sooc

Επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπολύει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με την στάση που κρατούν απέναντι στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό και την άρνησή τους για συγκρότηση κοινού εθνικού μετώπου.

Η κ. Γεροβασίλη κάνει λόγο για «υποκρισία και ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε πως «η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες».

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση της κ. Γεροβασίλη:

«Η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο.

Μετά την άρνηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων σήμερα εμφανίζονται να αρνούνται τη συζήτηση με την κυβέρνηση και εκ του ασφαλούς να ασκούν κριτική.

Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την πρόταση της κυβέρνησης

1. Δεν μειώνονται οι σημερινές κύριες συντάξεις

2. Θεσμοθετείται ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ

3. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους

4. Εξορθολογικοποιείται το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιούνται τα Ταμεία ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες

5. Οι εισφορές συνδέονται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών

Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και δίνει για πρώτη φορά προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής των συνταξιούχων με την εισαγωγή της ρήτρας ανάπτυξης στην κύρια σύνταξη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς η αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου που θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες μειώσεις στο εγγύς μέλλον.

Βρισκόμαστε δηλαδή στον αντίποδα όσων έκαναν επί πέντε χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον αντίποδα της λογικής των οριζόντιων περικοπών που μείωναν το εισόδημα των συνταξιούχων και δεν έδιναν απολύτως καμία προοπτική».

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας για το Ασφαλιστικό και έδωσε σε όλους ένα αντίγραφο του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ είναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

 

Την διαφωνία του στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε “όχι” στην μείωση των συντάξεων, “όχι” στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Λέμε “ναι” στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε από τα Ιωάννινα, όπου συναντήθηκε με εθελοντές και φίλους του Ποταμιού πως «δεν θα γίνουμε ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις», και υπογράμμισε πως «δεν το λέω μόνο για τον κ. Κατρούγκαλο, το λέω και για τα επόμενα νομοσχέδια που έρχονται». Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε εδώ αν πρέπει να συζητήσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει να συναποφασίσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει ακόμα και να διαφωνήσουμε αλλά να βρούμε μια λύση. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να μας ανακοινώνει ένας υπουργός ότι "εμείς αυτό λέμε, ελάτε μαζί μας"» υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη:

  • Ιδού η πολυσέλιδη κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό – Ποιοι θίγονται άμεσα
  •