ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/01/2016 18:18 EET | Updated 06/01/2016 18:18 EET

Μεϊμαράκης: Βολές κατά Μητσοτάκη για τα περί «ανανέωσης» με αναφορές σε «παρεϊστικα κριτήρια»-Για Παπαμιμίκο: Το παιδί δεν κάνει

sooc

«Μετέχω σε μια μάχη ιδεών και όχι γενεών. Πιστεύω πως η ανανέωση θα πρέπει να γίνει με αξιοκρατία και μέσα από διαδικασίες» απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις αναφορές του περί ανανέωσης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Όπως σημείωσε στόχος του είναι η ΝΔ να είναι μια παράταξη που θα τους αγκαλιάζει όλους, «όχι μόνο την επιχειρηματικότητα, αυτό είναι μια ελιτίστικη συμπεριφορά», αφήνοντας αιχμές κατά του κ.Μητσοτάκη. Συμπλήρωσε πάντως πως με τον κ.Μητσοτάκη «συμπίπτουμε σε πολλά ζητήματα, νοιώθω ότι είμαι σε μια ευγενική άμιλλα και με τους προηγούμενους συνυποψηφίους μου και τώρα με τον κ. Μητσοτάκη, κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, αλά πάντα υπήρχε ο κίνδυνος να ξεφύγουμε σε θέματα πλειοδοσίας και λαϊκισμού, αλλά ευτυχώς τελειώνουμε αυτή την Κυριακή. Τέθηκαν τα ζητήματα και των απολύσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πολλά θέματα θα μπορούσαμε να τα είχαμε συζητήσει και σε κάποιες επιτροπές. Ποτέ δεν άνοιξα θέμα και δεν δημιούργησα εντάσεις, ήταν μία περίοδος ήρεμη. Στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων και εξέφρασα τις πολιτικές μου απόψεις. Μετέχω σε μια μάχη ιδεών όπως όλοι οι νεοδημοκράτες και όχι σε μάχη γενεών και νέος για τις ίδιες ιδέες πάλευα και σεβόμουν τους μεγαλύτερους. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα αλλάξω όλα, αλλά να ανανεώσω και να δημιουργήσω με διαδικασίες αξιοκρατίας. Αν μόνο με κριτήριο το ηλικιακό τότε γίνεται μία ελιτίστικη και παρεΐστικη διαδικασία, αλλά αντίθετα αν δημιουργήσουμε μέσα από διαδικασίες ίσες ευκαιρίες για όλους τότε θα προχωρήσουμε μπροστά».

Μίλησε δε με θέρμη για τον Κώστα Καραμανλή και τόνισε πως δεν πιστεύει ότι οι υποψήφιοι των εκλογών θα πρέπει την επόμενη μέρα να έχουν και θέση αντιπροέδρου. «Δεν σημαίνει επειδή κάποιος ήταν υποψήφιος, θα είναι και πρώτος στην επετηρίδα».

Για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στον Ανδρέα Παπαμιμίκου με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γραμματέας της ΝΔ λέγοντας «το παιδί δεν κάνει για γραμματέας. Έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, πρόεδροι παραιτήθηκαν και αυτός παραμένει στην θέση του».

Επίσης, χαρακτήρισε λάθος την δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε για τις πολιτικές που ακολούθησε η ΝΔ την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς όπως είπε αυτή η αυτοκριτική θα μπορούσε να γίνει στα κομματικά όργανα. Ενώ για την κριτική που άσκησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις απολύσεις είπε «απάντησα αμυνόμενος».

Δήλωσε κατηγορηματικά πως είναι αντίθετος με οποιαδήποτε περικοπή στις συντάξεις και επανέλαβε πως το πρόβλημα με την κυβέρνηση δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που ακολουθεί. «Δηλαδή αν ακολουθήσει το δικό μας πρόγραμμα εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε;».

Έχω κηρύξει πόλεμο κατά της λιτότητας

Αναφερόμενος στο μετεκλογικό τοπίο στη ΝΔ δήλωσε: «Αν εκλεγώ εγώ, για όλα τα σοβαρά ζητήματα θα ζητάω τη γνώμη του Κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι δεύτερος στην επετηρίδα επειδή ήταν υποψήφιος. Θα τα συζητήσω πάντως μαζί του και εγώ και ο κ. Μητσοτάκης στρατιώτες θα είμαστε.

Ο καθένας έχει τη δικιά του προσωπικότητα και ψηφίζεται γι αυτήν. Όπως τη Δευτέρα ο Δήμαρχος του 51% είναι Δήμαρχος έτσι και ο πρόεδρος είναι πρόεδρος. Ο κόσμος μας ψηφίζει για να λύσουμε τα προβλήματά του με βάση το πρόγραμμά μας.

Μας ενώνει ο αγώνας για τις ιδέες μας και τις αρχές μας για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, στη διαδικασία αυτή μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις και γι αυτό υπάρχουν και τα κομματικά όργανα, που πρέπει να λειτουργούν.

Όποιος συμφωνεί με τις αρχές μας, το καταστατικό μας και με αυτά που θα ψηφίσει το συνέδριό μας, έχει θέση στο κόμμα».

«Έχω κηρύξει ανελέητο πόλεμο εναντίον της σκληρής λιτότητας, γιατί λιτότητα χρειάζεται αλλά όχι σκληρή. Δεν μπορεί να απολύονται άνθρωποι 50 και 55 ετών που έχουν οικογένειες να θρέψουνε γιατί αυτούς χάσαμε», σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης.

Τέλος ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «αν ο κ. Τσίπρας ακολουθήσει το πρόγραμμα που του είπαμε και όχι μία δικιά του πολιτική με φόρους και περικοπές, όπως κάνει, τότε το όλοι μαζί και πάντα σε θεσμικό επίπεδο θα ήταν εφικτό να γίνει πράξη».