ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2016 12:34 EET | Updated 10/01/2016 12:34 EET

Είναι ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο;

Sasha Mordovets via Getty Images
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 18: Prince Mohammed bin Salman, Saudi Arabia's defence minister attends a meeting with Russian President Vladimir Putin (unseen) during a meeting in the Konstantin Palace in Saint Petersburg, Russia, June,18, 2015. Prime Mohammed bin Sultan is having a visit to Russia to participate in the Saint Petersburg International Economic Forum 2015. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Στο τέλος του περασμένου έτους, η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, δημοσίευσε ένα σημείωμα στο οποίο αναφερόταν ότι η Σαουδική Αραβία είχε υιοθετήσει "μια παρορμητική πολιτική παρέμβαση". Η δημοσίευση αυτή έγινε στις 2 Δεκεμβρίου και ήρθε τρεις εβδομάδες μετά τη σφαγή στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, όταν οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο έψαχναν να βρουν τον τρόπο να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Σε αυτό απεικονιζόταν ένα πρόσωπο. Πρόκειται για τον 29χρονο Mohammed bin Salman, ο οποίος είναι ο νεότερος υπουργός Άμυνας στον κόσμο και έσυρε τη χώρα του έναν βίαιο πόλεμο με την Υεμένη, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει.

Ο 29χρονος Πρίγκιπας έχει βαλθεί να μετατρέψει τον εαυτό του στον πιο ισχυρό ηγέτη της Μέσης Ανατολής, αναφέρει δημοσίευμα του Βρετανικού Independent, τονίζοντας ότι 34 μουσουλμανικά έθνη δημιούργησαν μια νέα στρατιωτική συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρει ο Indendent, το ερώτημα που παραμένει είναι πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί η αντιπαράθεση με το Ιράν, λόγω της παρορμητικής φύσης του Mohameed. Ο ανταγωνισμός με το Ιράν κινείται σε επικίνδυνα όρια και ο Mohameed βιάζεται -όπως όλα δείχνουν- να γίνει ο πιο ισχυρός ηγέτης στη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι σχέδιο του Mohammed ήταν να κερδίσει μια γρήγορα νίκη έτσι ώστε να επιβεβαιώσει το στάτους του στη χώρα ως στρατιωτικού ηγέτη. Τα πράγματα ωστόσο δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε. απέκτησε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη τροπή μετά την εκτέλεση του κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Με εντολή του Mohammed bin Salman, τον περασμένο Μάρτιο, άρχισε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αντάρτικες ομάδες Houthi οι οποίες προηγουμένως είχαν καταφέρει να απομακρύνουν τον πρόεδρο τη χώρας που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Σαουδικής Αραβίας. Το γεγονός ότι οι αντάρτες είχαν την υποστήριξη του Ιράν κατέστησε τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk