ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2016 11:45 EET | Updated 10/01/2016 11:46 EET

Ελβετία: Φρούριο με τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες το Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Bloomberg via Getty Images
An armed police officer stands on the snow-covered rooftop of the Hotel Davos and looks out over the Congress Center, the venue for the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Tuesday, Jan. 22, 2013. World leaders, Influential executives, bankers and policy makers arrive in the Swiss Alps for the 43rd annual meeting of the World Economic Forum in Davos, the five day event runs from Jan. 23-27. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Πυρετώδης είναι οι προετοιμασίες για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας όπου αναμένεται συγκεντρωθεί η διεθνής ελίτ της πολιτικής και της οικονομίας και όπως είναι αναμενόμενο, έπειτα και από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Walter Schlegel και όπως μεταδίδει το eurasiareview.com, επικεφαλής της αστυνομίας του καντονίου Graubünden και υπεύθυνου για την επιχείρηση προστασίας των καλεσμένων και την ομαλή διεξαγωγή του Φόρουμ, η ετοιμότητα των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων βρίσκεται στο μέγιστον των ικανοτήτων της από το 2001 έπειτα δηλαδή από τις επιθέσεις στο World Trade Center.

Εν τω μεταξύ το κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη 5.000 στρατιωτών για το διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 25 Ιανουαρίου.

Σε σχετική ερώτηση της γερμανόφωνης εφημερίδας Südostschweiz ο Schlegel απάντησε πως το όριο των 5.000 στρατιωτών δεν θα χρειαστεί.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης, υπάρχουν 450 μέλη του στρατού που σχεδιάζουν τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο στο Νταβός που θα διαρκέσει από τις 20 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει για τέσσερις ημέρες.

Επαγγελματίες στρατιώτες από τις τάξεις της στρατιωτικής αστυνομίας και όχι μέλη του στρατού, θα αναπτυχθούν για τη φύλαξη συγκεκριμένων ανθρώπων, καθώς και για τα σημεία ελέγχου πριν κάποιος φτάσει στα σημεία όπου θα διεξαχθούν οι συναντήσεις. Επιπλέον αστυνομικοί, ο αριθμός τους δεν έχει γίνει γνωστός, από διάφορες περιοχές της Ελβετίας θα συνδράμουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις στο Νταβός.

Σε περιοχές εκτός Νταβός ο στρατός θα φυλάσσει υποδομές, θα παρέχει πληροφορίες και θα συνδράμει στη διαχείριση και το συντονισμό όλων των δυνάμεων που έχουν επωμισθεί την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή του Φόρουμ.

Παράλληλα η στρατιωτική αεροπορία θα πραγματοποιεί πτήσεις για την παρατήρηση και την αποτροπή κάθε πιθανής επίθεσης, αλλά θα αναλαμβάνει και την ασφαλή μεταφορά υψηλών προσώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πτήσεις στον εναέριο χώρο του Νταβός, αλλά και σε παρακείμενες περιοχές θα απαγορεύονται από τις 18 Ιανουαρίου έως και τις 24 Ιανουαρίου.

Οι επισκέπτες του Παγκόσμιου Εμπορικού Φόρουμ θα φτάνουν αεροπορικώς στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Dübendorf στη Ζυρίχη και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν με ελικόπτερο στο Νταβός.