ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/01/2016 05:53 EET | Updated 11/01/2016 05:53 EET

Επικίνδυνος ο Μητσοτάκης για τον Τσίπρα - Διχασμένη η ΝΔ. Πως βλέπουν στη Γερμανία τον νέο πρόεδρο της ΝΔ

Mitrija via Getty Images
Pile of folded old newspapers

Ως «επικίνδυνο για τον Τσίπρα» χαρακτηρίζει σε κεντρικό ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας επίσης πως η περίπτωση του νέου προέδρου της ΝΔ «προσελκύει το ενδιαφέρον των αρθρογράφων του γερμανικού Τύπου».

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο dpa, σύμφωνα πάντα με την DW, «o Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί παράδειγμα κλασσικής ελληνικής παραδοξολογίας, μιας δυσεπίλυτης αντίφασης», διαπιστώνει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο dpa. «Ο 47χρονος πολιτικός θεωρείται υπέρμαχος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας και μεταρρυθμιστής του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, αλλά παράλληλα προέρχεται από μια από τις τρεις παραδοσιακές πολιτικές δυναστείες της χώρας και υπό αυτήν την έννοια, ως γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βίωσε την πολιτική από τα γεννοφάσκια του. Παρόλα αυτά στις συνεντεύξεις του επαναλαμβάνει ότι πρώτα είναι Κυριάκος και μετά Μητσοτάκης». Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι διαθέτει ήδη "γερά χαρτιά" στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί μιλά πολύ καλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά με σπουδές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, αλλά επειδή θεωρείται από τους δανειστές ως σκληρός μεταρρυθμιστής».

Eπίσης, η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει πως η αλλαγή γενεάς στην ηγεσία του κόμματος δημιουργεί έναν αντίπαλο για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ο Μητσοτάκης θέλει να αναδιαμορφώσει το κόμμα, «να το ανοίξει στο πολιτικό κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας» ενώ «ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της DW, o Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται από τους γερμανούς αρθογράφους ως επικίνδυνος εκλογικός αντίπαλος του Τσίπρα: «Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξη Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές...Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ότι υπολογίζεται, δεδομένου ότι ήδη 4 μήνες μετά την επανεκλογή του ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές ‘μαξιλάρι’, αν αναλογιστεί κανείς τις επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαϊκές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες». Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του και ότι πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα, νωρίτερα από ότι αναμένεται, σε ένα νέο προεκλογικό αγώνα.

Εκτιμάται πάντως πως η ΝΔ είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων: «Για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ο Μητσοτάκης θεωρείται νεοφιλελεύθερος, που για την Ελλάδα ισοδυναμεί με ύβρη. Σε αυτούς που παρασκηνιακά κινούνται εναντίον του Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, του οποίου η θητεία επισκιάστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς».

Πηγή: DW