ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/01/2016 16:37 EET | Updated 11/01/2016 16:42 EET

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για τη δυσμενη διακριτική μεταχείριση της Aegean σε βάρος επιβατών αραβικής καταγωγής

Eurokinissi

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την δυσμενή διακριτική μεταχείριση σε βάρος επιβατών αραβικής καταγωγής από την αεροπορική εταιρεία Aegean στην πτήση Α3 928 για Τελ Αβίβ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016 μια ομάδα Ισραηλινών που επέβαινε σε αεροσκάφος της Aegean το οποίο θα πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Τελ Αβίβ, εμπόδισε την απογείωση του αεροπλάνου απαιτώντας την αποβίβαση δύο συνεπιβατών τους με την αιτιολογία ότι ήταν Αραβοισραηλινοί και ως εκ τούτου δεν ένιωθαν ασφαλείς μαζί τους.

Πράγματι έπειτα από έντονους διαπληκτισμούς και μετά από μία ώρα και σαράντα λεπτά οι δύο επιβάτες δέχθηκαν να αποβιβαστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλη πτήση την επόμενη ημέρα.

Η Aegean τους παρείχε ξενοδοχείο, τους αποζημίωσε και τους πλήρωσε τα εισιτήρια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ωστόσο η υπόθεση πήρες διαστάσεις σε διεθνές επίπεδο με την Παλαιστινιακή Αρχή να εκφράζει την αγανάκτησή της και να ζητεί από την Αθήνα να δράσει και να καταδικάσει τις συγκεκριμένες «ρατσιστικές» ενέργειες.

Η εταιρεία απάντησε άμεσα με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου των αερογραμμών, κ. Δημήτρη Γερογιάννη, προς τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σάεμπ Έρεκατ δηλώσε κατηγορηματικά: «Απορρίπτουμε κάθε πιθανότητα συμπεριφορών διακρίσεων, οι οποίες αντιτίθενται πλήρως στις αρχές που διέπουν την εταιρεία μας, και τις οποίες ακολουθούν και εφαρμόζουν όλοι οι άνθρωποι μας...οι δύο θιγόμενοι επιβάτες, δεν αισθάνονταν άνετα να πετάξουν, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε...».

Λίγες ημέρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης καταδίκασε τη συμπεριφορά εις βάρος των δύο Ισραηλινών Αράβων και εξήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου για την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς όχι μόνο γιατί τα αστυνομικά όργανα προέβησαν εκ νέου σε έλεγχο των δύο επιβατών, αλλά και γιατί τα αστυνομικά όργανα δεν προέβησαν στην προσαγωγή και σύλληψη των επιβατών που προέβαιναν σε παρακώλυση της πτήσης, παραβιάζοντας το άρ. 292 ΠΚ, το οποίο είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.

Τέλος ρωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Μεταφορών για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον;

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:

Προς τους κ. Υπουργούς

1) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

2) Εσωτερικών

Θέμα: Δυσμενής διακριτική μεταχείριση σε βάρος επιβατών αραβικής καταγωγής από την αεροπορική εταιρεία Aegean στην πτήση Α3 928 για Τελ Αβίβ

Στις 3-1-2016 δύο Iσραηλινοί, αραβικής καταγωγής, πολίτες στην πτήση Α3 928 της αεροπορικής εταιρείας Aegean υπέστησαν δυσμενή διακριτική μεταχείριση από την εν λόγω εταιρεία, αφού πρώτα έγιναν θύματα ρατσιστικής και προσβλητικής συμπεριφοράς από μερίδα συνεπιβατών τους. Οι διαμαρτυρόμενοι επιβάτες παρακώλυαν απρόκλητα και αδικαιολόγητα την πραγματοποίηση της πτήσης ζητώντας επί της ουσίας την απομάκρυνση και αποβίβαση των συνεπιβατών τους επειδή τους «υποψιάζονταν».

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν ακόμα και μετά από νέο, αδικαιολόγητο και άκαρπο αστυνομικό έλεγχο των δύο επιβατών επί του αεροσκάφους και δεν κόπασαν παρά με τη συναινετική αποβίβασή τους. 

Μέχρι και σήμερα η εταιρεία δεν έχει εξηγήσει επαρκώς για ποιo λόγο οι ρατσιστικές ανησυχίες μερίδας επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της παροχής των υπηρεσιών της εταιρείας όχι για τους αδικαιολογήτως διαμαρτυρόμενους επιβάτες αλλά για τα θύματα της ρατσιστικής συμπεριφοράς ούτε για ποιο λόγο η εταιρεία επέτρεψε επί μιάμιση ώρα τον εξευτελισμό των δύο επιβατών με αποτέλεσμα η «άνεση» και η «ασφάλειά» τους να θεραπευθεί –τάχα– με την αποβίβασή τους. Ομοίως  δεν έχει απαντηθεί τόσο από την εταιρεία όσο και από την Ελληνική Αστυνομία για πoιο λόγο οι διαμαρτυρόμενοι επιβάτες, οι οποίοι με προφανή τρόπο παρακώλυαν την πτήση, σύμφωνα με το άρ. 292 ΠΚ, δεν συνελήφθησαν ούτε καν απομακρύνθηκαν αμέσως από το αεροπλάνο, αντιθέτως υπέβαλαν τους δύο επιβάτες σε εκ νέου έλεγχο και περαιτέρω εξευτελισμό.

Επειδή η εν λόγω αεροπορική εταιρεία υπόκειται στην κείμενη ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, οι δε υπηρεσίες που παρέχει εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3304/2005 για την αρχή της ίσης μεταχείρισης και την απαγόρευση των διακρίσεων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γιατί τα αστυνομικά όργανα προέβησαν εκ νέου σε έλεγχο των δύο επιβατών;

2. Γιατί τα αστυνομικά όργανα δεν προέβησαν στην προσαγωγή και σύλληψη των επιβατών που προέβαιναν σε παρακώλυση της πτήσης, παραβιάζοντας το άρ. 292 ΠΚ, το οποίο είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Μεταφορών για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατριβάνου Βασιλική

Αυλωνίτου Ελένη

Δημαράς Γιώργος

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα Εύη

Κασιμάτη Νίνα

Κουράκης Τάσος

Μπάρκας Κώστας

Παπαδόπουλος Νίκος

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Γιάννης