ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2016 03:29 EET | Updated 14/01/2016 03:35 EET

Επίκειται συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Νταβός για το χρέος

ASSOCIATED PRESS
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde reaches out to shake hands as she arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council LEX building in Brussels on Monday, June 22, 2015. Heads of state in the eurogroup meet in Brussels on Monday for a special summit to discuss the financial crisis with Greece. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, προκειμένου να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης,και τη βιωσιμότητα του χρέους αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg .

Τσίπρας και Λαγκάρντ, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται αλλά δεν κατονομάζει το Bloomberg καθώς όπως λέει οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες, θα συζητήσουν για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και για τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, προϋπόθεση που αποτελεί κλειδί για την περαιτέρω παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Επιπλέον στη συνάντηση είναι πιθανόν να συζητηθούν και μεταρρυθμίσεις που απαιτούν από την Αθήνα οι δανειστές, ανάμεσά τους και το ασφαλιστικό.

Η συνάντηση των δύο έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Forum στο Νταβός της Ελβετίας, ωστόσο το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Εάν η συνάντηση γίνει θα είναι η πρώτη τετ α τετ συνάντηση των δύο ηγετών από την κορύφωση της κρίση στα μέσα του 2015, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Andreas Adriano, καθώς και η εκπρόσωπος της ελληνική κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα δήλωσε πως θα σκεφτεί για την εκταμίευση νέου δανείου προς την Ελλάδα μόνο όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν για ελάφρυνση του χρέους πριν το Ταμείο αποφασίσει να δανείσει χρήματα στην Αθήνα.