ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2016 07:09 EET | Updated 14/01/2016 07:10 EET

Σύντομη αναμένεται η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council, in Brussels on November 9, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Σύντομη αναμένεται να είναι η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2016, κατά το οποίο δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ομολόγους τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει μία πρώτη κουβέντα πάνω στην ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τέλος, παρών στο σημερινό Eurogroup θα είναι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4. Ως εκ τούτου, οι 19 της Ευρωζώνης αναμένεται να τοποθετούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.

Διαβάστε επίσης:

Ο γρίφος του Ασφαλιστικού και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ: Τη «χρυσή» τομή αναζητεί η κυβέρνηση

Επίκειται συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Νταβός για το χρέος

Πιέρ Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)