ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2016 15:46 EET | Updated 14/01/2016 17:15 EET

Συνέντευξη Τσακαλώτου στην Handelsblatt: Δεχόμαστε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

ASSOCIATED PRESS
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos, center, arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Thursday, Jan. 14, 2016. Finance ministers from the nations using the euro met in Brussels Thursday to discuss progress on Greece’s economic reform program and the results of a review of measures taken by Cyprus to bring its budget into line.(AP Photo/Virginia Mayo)

Μετά την παραδοχή από όλες τις πλευρές ότι το ΔΝΤ ήρθε για να μείνει, το επιβεβαιώνει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή, ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι η Αθήνα έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα στο προσεχές μέλλον.

«Η εμπλοκή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί. Αυτή είναι η δέσμευσή μας» λέει στη συνέντευξη.

Λέει παράλληλα ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή η εμπλοκή δεν έχει μόνο το χαρακτήρα του συμβουλευτικού οργάνου αλλά την συμμετοχή του στο χρηματοδοτικό πακέτο.

Αναφερόμενος στα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Δεκέμβριο στις δηλώσεις του που είχαν ερμηνευθεί ως αντίθεση στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Τσίπρας εξέφραζε την απογοήτευσή του για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε επίσης ότι εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, παρά τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

«Είπαμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα πάρει μήνες. Αλλά μεταξύ των ημερών και των μηνών, μεσολαβούν εβδομάδες» είπε και συμπλήρωσε: «Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει καλή θέληση από όλους. Άρα πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ίσως σε τέσσερις εβδομάδες».

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πλήξουμε το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων».

Τέλος για την συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε: «Η συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε πήγε πολύ καλά, ήταν πολύ εποικοδομητική. Του έδωσα ένα χαρτί που περιγράφει κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε εφαρμόσει από τον Ιούλιο. Είναι μια εντυπωσιακή λίστα».

Το ΔΝΤ θα παραμείνει αλλά με δύο όρους

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διαβεβαίωνε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά όταν εκπληρωθούν οι δύο όροι που έχει θέσει: συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο.