ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2016 15:39 EET | Updated 14/01/2016 15:39 EET

Κυβερνητικοί σχεδιασμοί κατά του παράνομου τζόγου. Πιθανά έσοδα 3-4 δισ. στα δημόσια ταμεία και 1.000 θέσεις εργασίας

Eurokinissi

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για αύξηση των εσόδων από την αντιμετώπιση του φαινομένου του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας «Τυχερά Παίγνια στην Ελλάδα της Κρίσης», που διοργανώθηκε από το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την υποστήριξη της Interwetten. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα για το δημόσιο από την καταπολέμηση του φαινομένου μπορούν να φτάσουν τα 3-4 δισ. ευρώ.

Τον κώδωνα του κινδύνου στις ομάδες της Football League που συνεχίζουν να επιδίδονται σε «στήσιμο» αγώνων έκρουσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνη Στεργιώτη, να υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αδειοδότησης όσον αφορά στις στοιχηματικές εταιρείες στο Ίντερνετ, καθώς, όπως σημείωσε, αποτελούν την «αγορά του μέλλοντος» στον τομέα του τζόγου- υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και συμμόρφωσης των παρόχων.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κοσκινάς τόνισε ότι η ρύθμιση της αγοράς, μέσω της καταπολέμησης του παράνομου τζόγου, μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα 3-4 δισ. ευρώ. Σε παρεμφερές πλαίσιο κινήθηκε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της αυστριακής Interwetten, Βέρνερ Μπέχερ, ο οποίος υπογράμμισε πως η μαύρη αγορά στον τζόγο είναι τεράστια στην Ελλάδα, ενώ τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Παράλληλα, τόνισε πως η εταιρεία του είναι μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτούνται σταθερές, μακροπρόθεσμες, και βιώσιμες συνθήκες.

Ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, διευθυντής marketing της Stoiximan, έκανε λόγο για σημαντική συμβολή στη μείωση της ανεργίας και βελτίωση στον τομέα των δημοσίων εσόδων που μπορεί να φέρει η ρύθμιση της αγοράς, εκτιμώντας πως τα ετήσια κρατικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι εγγυημένα και σε αρκετές περιπτώσεις προκαταβαλλόμενα. Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν άμεσα ή έμμεσα πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας, και μάλιστα στις ηλικίες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

«Η τελική ρύθμιση της αγοράς θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας – και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού - ακόμη και την δημιουργία ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών που θα επεκτείνουν την παρουσία τους και σε αγορές του εξωτερικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.