ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/01/2016 15:56 EET | Updated 18/01/2016 15:58 EET

Πρόγραμμα προσαρμογής, χρέος, προσφυγικό, τρομοκρατία στη συνάντηση Παυλόπουλου - Μέρκελ

JOHN MACDOUGALL via Getty Images
German Chancellor Angela Merkel (R) greets Greek President Prokopis Pavlopoulos prior to talks at the chancellery in in Berlin on January 18, 2016. / AFP / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας (18/1) με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναγνώρισε την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους και την Frontex, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

 

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος - όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα - και αφού συμφωνήσουμε από κοινού - είναι εσφαλμένο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ζήτημα υπόστασης» της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος.

Το προσφυγικό, είπε πως είναι ζήτημα υπόστασης για την ίδια την Ευρώπη.

«Ξέρουμε όλοι ότι το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο Άνθρωπος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Και αυτό το ανέδειξε η προσφυγική κρίση. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, όλα αυτά τα οποία αφυπνίζουν την Ευρώπη γενικότερα και – επιτέλους – την οδηγούν να γυρίσει στις ρίζες της, που είναι ο Άνθρωπος, η Δημοκρατία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως κατέστη σαφές ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πρόσφυγες, στους πραγματικούς πρόσφυγες.

Επιπλέον σημείωσε πως «πρέπει να εργασθούμε όλοι από κοινού για να τελειώσει ο πόλεμος, που είναι η ρίζα του κακού. Γιατί αν δεν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στην Τουρκία καλώντας τη να κάνει το χρέος της όσον αφορά στις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ είπε πως οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες φεύγουν από την γείτονα χώρα με τη συνεργασία των τουρκικών αρχών.

«Περαιτέρω, κατέστη σαφές ότι και η Τουρκία η οποία ορθώς, βεβαίως, αυτή τη στιγμή έχει εμπλακεί στην όλη διαχείριση του προβλήματος, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που αφορούν και τον έλεγχο των ροών και, κυρίως, το ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία με τη συνεργασία των τουρκικών αρχών για να έρθουν στην Ευρώπη. Εκεί η Τουρκία πρέπει να κάνει το χρέος της και οπωσδήποτε πρέπει να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής και να γυρίσουν πίσω εκείνοι που δεν δικαιούνται να βρίσκονται στην Ευρώπη».

 

Σχετικά με το ζήτημα της τρομοκρατίας είπε πως «στο θέμα της τρομοκρατίας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την συμφωνία όλων μας. Ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή».

Ωστόσο διευκρίνισε πως «άλλο τρομοκράτες, άλλο πρόσφυγες. Την διάκριση πρέπει να την κάνουμε. Αυτό είναι χρέος της Ευρώπης, χρέος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πάνω σ΄αυτή τη βάση η Ελλάδα, όχι απλώς θα συνεργαστεί, θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο προς το Προσφυγικό. Όταν θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου έλεγχος για το ποιος εκπληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της».

 

Ακόμη είπε αναφορικά με το ρόλο της Frontex: «Καταστήσαμε σαφές ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι οι οποίοι ζητούμε να υπάρχει συνεργασία με τον FRONTEX. Όμως θα πρέπει να γίνει αυτό πάνω στην εξής βάση: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ. Αλλά αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και επιπλέον η Ελλάδα είναι εκείνη που προσδιορίζει τους όρους, υπό τους οποίους θα υπάρχει και η συνεργασία με τον FRΟNTEX. Κοινές περιπολίες με την Τουρκία αποκλείονται. Ο Frontex βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή αποτελεί μία σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με βάση την συνεργασία, η οποία θα πρέπει να διέπει όλους του Ευρωπαϊκούς Λαούς».

 

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «υπάρχει πλήρης συμφωνία και της Καγκελαρίου -και εδώ ο ρόλος της είναι κορυφαίος και πραγματικά αξίζει τον κόπο να την επαινέσει κανείς -είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίσουν το Προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον Πολιτισμό μας, ούτε στην Δημοκρατία μας. Κατόπιν τούτου είναι κοινή υπόθεση όλων μας αλλά με όρους Δημοκρατίας, με όρους Πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».

Sponsored Post