Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη εν όψει στη Βουλή: «Τροχιοδεικτική» συνάντηση και στρατηγικές

Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη εν όψει στη Βουλή: «Τροχιοδεικτική» συνάντηση και στρατηγικές
Eurokinissi

Προς την πρώτη τους μεγάλη αντιπαράθεση στη Βουλή οδεύουν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη δείγματα του «πολεμικού» κλίματος έχουν δοθεί στο πλαίσιο του θέματος για το ΕΣΡ: Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς κατέθεσε τροπολογία για την ενίσχυση της σύνθεσης του ΕΣΡ (βάσει της οποίας τα μέλη του ΕΣΡ γίνονται 9 από 7), η οποία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα της Τρίτης (18:00) κατόπιν αιτήματος της ΝΔ. Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, έκανε λόγο για «γύφτικο παζάρι», θέτοντας το ερώτημα εάν αυτό είναι το ήθος της «πρώτης φοράς αριστεράς». Όπως τόνισε, στη ΝΔ αποκρούουν συγκεκριμένες λογικές και χαρακτήρισε έκθετη τη διάταξη η οποία δεν αποτελεί θεμέλιο συναίνεσης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιες διατάξεις ντροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης θα έχουν στις 15:00 την πρώτη τους συνάντηση, κατά την οποία αναμένεται να γίνει συζήτηση εφ'όλης της ύλης, περιλαμβανομένου του Ασφαλιστικού, του προσφυγικού, του θέματος του εκλογικού νόμου κ.α. Σημειώνεται πως οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ έχουν ανέβει μετά τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση με πρωτοβουλία της, ζήτησε να συζητηθεί το ασφαλιστικό σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, πράγμα που θα σηματοδοτήσει την πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση Τσίπρα -Μητσοτάκη.

«Προσβλέπω σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκης. Η συνάντηση θεωρείται ότι θα είναι «τροχιοδεικτική» όσον αφορά στο κλίμα των επομένων ημερών- ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση από πλευράς της, για να συμμετάσχει στη συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων γύρω από το ζήτημα της σύνθεσης του νέου ΕΣΡ, ζητώντας περιορισμό των εξουσιών του Νίκου Παππά και μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση στο ίδιο το ΕΣΡ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των προέδρων όσον αφορά στην εκλογή νέων μελών της αρχής.

Γενικότερα πάντως, η αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη αναμένεται να επικεντρωθεί στο Ασφαλιστικό και τη διοικητική μεταρρύθμιση, με την κυβέρνηση να αναμένεται να καταθέσει άμεσα πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πολιτικών αρχηγών.

Όσον αφορά στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρείται πως θα επιδιώξει τη διαμόρφωση συμμαχιών με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ωστόσο υπογραμμίζεται πως η θέση του κ. Μητσοτάκη έχει να κάνει κυρίως με τη διαμόρφωση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας και όχι κάποιου είδους συμπαράταξης- προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται οι επικείμενες συναντήσεις με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Υπενθυμίζεται πως, από πλευράς της, η κ. Γεννηματά, απηύθυνε κάλεσμα για την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς υπό τη μορφή συμπαράταξης.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει στο κοινοβούλιο να προκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η πρωτοβουλία για τη διενέργεια συζήτησης πολιτικών αρχηγών στη Βουλή έχει ιδίως στόχο να καταθέσει τις δικές του θέσεις για το ασφαλιστικό ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να λάβει θέση και για τη διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογείται με στόχο την αποκομματικοποίηση ή «αν θα επιμείνει στο πελατειακό κράτος που έλαβε χώρα επί των ημερών του όταν οι μεταρρυθμίσεις του εξαντλήθηκαν στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα».

Αυτά υποδεικνύουν στρατηγική «αντεπίθεσης» της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να καλεί ολοένα και πιο συχνά τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει απέναντι στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει υπογράψει η Ελλάδα, τις κινήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να μπει πάνω στο τραπέζι η συζήτηση για το χρέος.

Δημοφιλή