Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της απέναντι στην παρουσία του ΝΑΤΟ

Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της απέναντι στην παρουσία του ΝΑΤΟ
BuquesdeGuerra.com
BuquesdeGuerra.com
BuquesdeGuerra.com/Flickr

Ο ρωσικός στρατός και το ναυτικό θα αναπτύξουν επιπλέον δυνάμεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα στα νοτιοδυτικά της χώρας, σε απάντηση στα σχέδια του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο επικαλείται πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρει το Russia Today, σε δημοσίευμα της Novaya Gazeta σημειώνεται πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις νέες δυνάμεις, υποδομές και οπλικά συστήματα στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσα στο πλαίσιο της άσκησης «Καύκασος 2016» που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Η άσκηση θα περιλαμβάνει χρήση δυνάμεων από τον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Τα σχέδια ενίσχυσης των νοτιοδυτικών συνόρων φαίνονται να συνδέονται με τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, καθώς και με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αύξησης της μαχητικής ικανότητας του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όπως επισημαίνει ο πλοίαρχος Όλεγκ Σβέτκοφ, στρατιωτικός ειδικός της Novaya Gazeta, παρά το ότι η συνδυασμένη ισχύς των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η αποστολή περισσότερων αεροσκαφών και πυραύλων θα αλλάξει τα δεδομένα, αντιμετωπίζοντας την απειλή.

Εκπρόσωπος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πάνω από 15 νέα ρωσικά πολεμικά έφτασαν στη Μαύρη Θάλασσα μόνο το 2015. Από αυτά, δύο πλοία και δύο υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με πυραύλους cruise Kalibr-NK, με εμβέλεια 3.000 χλμ, που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα εναντίον στόχων στη Συρία. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, οι μονάδες στον βόρειο Καύκασο και το Ροστόβ διαθέτουν αεροσκάφη ικανά να ελέγξουν όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ υπάρχουν και δύο ταξιαρχίες πυραύλων Iskander-M, με εμβέλεια 500 χλμ- ικανών να διαπεράσουν τις υπάρχουσες αντιπυραυλικές άμυνες, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2015 στην Ουκρανία έλαβε χώρα στρατιωτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή 2.500 στρατιωτικών και 150 στρατιωτικών οχημάτων. Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε καταδικάσει την άσκηση, λέγοντας ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Μινσκ.