ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/01/2016 15:00 EET | Updated 20/01/2016 18:29 EET

ΤΑΙΠΕΔ: Αποδεκτή η βελτιωμένη προσφορά της COSCO για τον ΟΛΠ

Eurokinissi

Στην Cosco περνά το 67% του ΟΛΠ, καθώς υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά ύψους 368,5 εκατ. ευρώ και ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως πλειοδότρια του διαγωνισμού.

Ο κινεζικός όμιλος ήταν ο μοναδικός επενδυτής που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά την προηγούμενη εβδομάδα και είχε κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να βελτιώσει το τίμημα που προσέφερε αρχικά. Σήμερα Τετάρτη, κατέθεσε βελτιωτική δεσμευτική προσφορά, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67% του ΟΛΠ. Μόλις υποβάλλει και τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται, η Cosco θα ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Την Τρίτη, η αποτίμηση της εταιρείας στο ΟΛΠ ΑΕ στο χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στη λήξη της συνεδρίασης στα 337 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, πέραν του τιμήματος για το 67%, η Cosco έχει δεσμευθεί, επίσης, για επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την πλήρωση των όρων αυτής θα γίνει η μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cosco . Το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα την κρουαζιέρα και την ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την δεύτερη πενταετία.

Επιπρόσθετα στοιχεία

- Εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντικό ύψος επιπλέον επενδύσεων μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052 (άλλα €270 εκατ. μεταξύ 2027 - 2052). 

- Οι δύο ανεξάρτητοι αποτιμητές έδωσαν εύρος αποτίμησης για τον ΟΛΠ από 18,4 έως 21,2 ευρώ ανά μετοχή.

- Η πρώτη οικονομική προσφορά της COSCO (Hong Kong) Group Limited ήταν 17,5 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 293,125 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67% του ΟΛΠ που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση ύψους 437,5 εκατ. ευρώ.

- Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16%. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο ΔΣ.

- Το μέρισμα της οικονομικής χρήσης 2015 θα αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Από την εισαγωγή της ΟΛΠ στο ΧΑ (2002) έχουν εισπραχθεί μόλις 27,15 εκατ. ευρώ από μερίσματα για την συμμετοχή του κατά 74% στον Οργανισμό (κατά μέσο όρο €2 εκατ. ετησίως).

Για το αντίστοιχο διάστημα (2002-2014), το συνολικό αντάλλαγμα παραχώρησης που εισέπραξε το  Ελληνικό Δημόσιο βάσει της σύμβασης παραχώρησης ανήλθε σε μόλις 29,59 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο €2 εκατ. ετησίως).

Που διατηρεί βέτο το ελληνικό δημόσιο

- Έχει διασφαλιστεί ότι ο ΟΛΠ υπό ιδιωτικό έλεγχο θα διατηρήσει την έδρα του στην Ελλάδα και θα παραμείνει εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και αυτό γιατί το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο στα παρακάτω θέματα:

* Αποχώρηση της εταιρίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών

* Μεταφορά της έδρας της εταιρίας εκτός Ελλάδος

* Οποιαδήποτε απόφαση που είναι σε παράβαση της Σύμβασης Παραχώρησης

- Το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται / εποπτεύει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του λιμένα και τις λιμενικές υποδομές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, μέσω της νέας Αρχής Λιμένος.

- Δεν πωλούνται οι λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά ο ΟΛΠ, η εταιρεία που λειτουργεί ως παραχωρησιούχος τους μέχρι το 2052.

- Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών, πλήρως λειτουργικών επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί και απαιτούνται για την λειτουργία τους.

Ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την απόφαση του για τον ΟΛΠ, ζητεί ο Θοδωρής Δρίτσας

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, να γίνει αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Θοδωρής Δρίτσας ενημερώθηκε από το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.