ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/01/2016 08:13 EET

Οι ωκεανοί θα έχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια μέχρι το 2050

ROBERTO SCHMIDT via Getty Images
Ten year-old Bangladesh girl Sharmin, sifts through refuse in search for plastic that she can sell for recycling by a riverside in Dhaka on January 3, 2014. Sharmin lives in poverty as do a third of the 140 million people living in Bangladesh. More than three-quarters of Bangladeshis are opposed to this weekend's general election which is being boycotted by the main opposition, a poll showed. AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT (Photo credit should read ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images)

Μέχρι το 2050 τα πλαστικά σκουπίδια θα έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα ψάρια στους ωκεανούς εκτός κι αν η παγκόσμια κοινότητα λάβει δραστικά μέτρα προς την κατεύθυνση ανακύκλωσης του υλικού, παρουσίασε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα της ιστιοπλόου Ellen MacArthur και τη συνδρομή της εταιρείας McKinsey.

"Το σημερινό σύστημα παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των πλαστικών έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις: κάθε χρόνο πετιούνται πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και, πέρα από το οικονομικό κόστος, αν δεν αλλάξει κάτι, οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (σε βάρος) μέχρι το 2050", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ.

Σύμφωνα με την 36σελιδη έκθεση που έχει τίτλο "The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics", αυτή, η αναλογία πλαστικών-ψαριών, σε τόνους, ήταν ένας προς πέντε το 2014, θα είναι ένας προς τρεις το 2025 και θα ξεπεράσει τον έναν προς έναν το 2050.

Το Φόρουμ κρίνει αναγκαία "την πλήρη αναδιοργάνωση" της χρήσης περιτυλιγμάτων και πλαστικών γενικότερα αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη, αφού, αν δεν αλλάξει τίποτα, ο τομέας αυτός θα καταναλώνει το 20% του παραγόμενου πετρελαίου μέχρι το 2050.

Δεδομένου ότι οι πλαστικές σακούλες είναι μιας χρήσης, "το 95% της αξίας των περιτυλιγμάτων, που εκτιμάται στα 80-120 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, χάνεται", προσθέτει το Φόρουμ, ζητώντας να προωθηθεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίησή τους.

Σήμερα, μόνο το 14% των πλαστικών συσκευασιών που συλλέγονται πάνε σε ανακύκλωση, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σαφώς και υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

Το θέμα έχει μεταφραστεί από την Huffington Post USA και έχει αποδοθεί στα ελληνικά από τον Στέφανο Νικήτα.