ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2016 05:31 EET | Updated 23/01/2016 05:31 EET

Νταβός: Ο πρόεδρος του Μεξικού θέλει ο «Ελ Τσάπο» να εκδοθεί στις ΗΠΑ «το συντομότερο δυνατόν»

DON EMMERT via Getty Images
President of Mexico Enrique Peña Nieto addresses the 70th session of the United Nations General Assembly September 28, 2015 at the United Nations in New York. AFP PHOTO/DON EMMERT (Photo credit should read DON EMMERT/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο τόνισε χθες Παρασκευή από το Νταβός ότι επιθυμεί την έκδοση στις ΗΠΑ «το ταχύτερο δυνατόν» του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου πρόσφατα στην πατρίδα του, έξι μήνες μετά τη θεαματική απόδρασή του.

«Είναι σαφές, και το έχω πει δημόσια: το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει τις διαδικασίες όσον αφορά τα εγκλήματά του αλλά (...) η εντολή του είναι να επιταχύνει το έργο του για να επιτευχθεί η έκδοση το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μια στρατιά δικηγόρων του Γκουσμάν προσπαθεί με όλα τα μέσα να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Πένια Νιέτο, η οποία είχε αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του πανίσχυρου βαρόνου των ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την απόδρασή του, τελικά κίνησε τη διαδικασία, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή όπου οδηγήθηκε εκ νέου.

Η κυβέρνηση του Μεξικού είχε ντροπιαστεί από την κινηματογραφική απόδραση του Γκουσμάν από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας χάρη σε μια υπόγεια στοά μήκους 1,5 χλμ. την 11η Ιουλίου 2015, μόλις 17 μήνες μετά τη σύλληψή του.

Μετά την απόδρασή του, ο Γκουσμάν είχε συναντηθεί με τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Σον Πεν σε ένα κρησφύγετο στη ζούγκλα και του είχε παραχωρήσει συνέντευξη, κάτι που η μεξικανική κυβέρνηση λέει ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην επιχείρηση για τη σύλληψή του.

Ο Πεν απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό της μεξικανικής κυβέρνησης και κατηγορεί μέλη της πως προσπαθούν εσκεμμένα να τον βάλουν στο στόχαστρο του επίφοβου καρτέλ της Σιναλόα, του οποίου ο Γκουσμάν είναι το αφεντικό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)