Η χιονοθύελλα Τζόνας «καθηλώνει» Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Χιόνι έως και 60εκ. και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η χιονοθύελλα Τζόνας «καθηλώνει» Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Χιόνι έως και 60εκ. και απαγόρευση κυκλοφορίας
FRANCOIS XAVIER MARIT via Getty Images

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων --εκτός από ασθενοφόρα, πυροσβεστικές αντλίες και περιπολικά-- στις νότιες περιοχές της Πολιτείας, λόγω της θύελλας Τζόνας που αποδεικνύεται χειρότερη απ' όσο εκτιμούσαν αρχικά οι μετεωρολόγοι και προκαλεί πολλά προβλήματα και στην Ουάσινγκτον. Τουλάχιστον έντεκα θάνατοι αποδίδονται στην φονική κακοκαιρία που πλήττει τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χιονοθύελλα πλήττει και τις Πολιτείες του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Πενσιλβάνια, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, το Κεντάκι και κατευθύνεται σε Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϊ.

Γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα, το χιόνι στη Νέα Υόρκη είχε ξεπεράσει σε ορισμένα σημεία τα 30 εκατοστά ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 εκατοστά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσουν τα δρομολόγια στις σιδηροδρομικές γραμμές προς τα βόρεια (Metro North) και τα ανατολικά (Long Island Rail Road) της Νέας Υόρκης, καθώς και όσες γραμμές του μετρό δεν είναι υπόγειες.

Στα τρία αεροδρόμια της περιοχής, το Τζον Φ. Κένεντι, το Λαγκουάρντια και το Νιούαρκ (στο Νιου Τζέρσι) δεν πραγματοποιείται καμία απογείωση ή προσγείωση αεροσκάφους ήδη από τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, είχε προειδοποιήσει ότι ο Τζόνας θα είναι "πολύ πιθανόν" μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες που έχει ζήσει ποτέ η αμερικανική μεγαλούπολη. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν πλέον λόγο για χιόνι ύψους 50-63 εκατοστών, αντί για 30-45, που εκτιμούσαν αρχικά ότι θα πέσει στην πόλη.

Τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο δήμαρχος έχουν κηρύξει την Πολιτεία και την πόλη αντίστοιχα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ντε Μπλάζιο κάλεσε μάλιστα όλους τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους. "Σκεφτόμαστε σοβαρά να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία", τόνισε.

Η προτροπή του δημάρχου φαίνεται ότι εισακούστηκε γιατί ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Παρ' όλ' αυτά, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν αναφερθεί 200 τροχαία ατυχήματα και ότι απεγκλωβίστηκαν 80 οχήματα που είχαν θαφτεί στα χιόνια.

Δημοφιλή