ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/01/2016 06:53 EET | Updated 24/01/2016 06:53 EET

Ο Αβραμόπουλος κρούει τον κώδωνα: «Η Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο»

sooc

«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο» και «δοκιμάζει τη βούληση και την ικανότητα των κρατών- μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία και έχουν εγκρίνει» τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη «Real News».

«Η Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα».

Παράλληλα ό κ. Αβραμόπουλος προειδοποιεί ότι «πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχουν» σημειώνει «δεσμεύσεις ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τώρα θα είναι έτοιμα». «Αν η Ελλάδα» αναφέρει, «κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης δηλώνει επίσης ότι «το να εγγυάται η Ευρώπη τα σύνορά της και συνακόλουθα τα σύνορα των χωρών- μελών της, μόνο θετικό είναι», επισημαίνοντας ότι «στην Ευρώπη ισχύουν ασφαλιστικές δικλείδες που κατοχυρώνουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών- μελών της».

Εξάλλου, διαπιστώνει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και τονίζει: «Είναι αναμφισβήτητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ειδικότερα μπροστά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή».

Ερωτώμενος αν το «Grexit» εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά: «Θέλω να πιστεύω ότι απομακρύνθηκε. Ωστόσο, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων».

Για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο Δημ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για μία «σαφέστατα θετική αλλαγή».

«Στο καινούργιο τους ξεκίνημα η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο, για την παράταξη, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)