ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/01/2016 10:00 EET | Updated 25/01/2016 10:00 EET

Bloomberg: Γερμανικά σχέδια για συμμετοχή επενδυτών και αναδιάρθρωση χρέους χωρών που ζητούν τη βοήθεια του ESM

Laura Lezza via Getty Images
LIVORNO, ITALY - JULY 06: In this photo illustration, Euro notes are seen on a Greece tourism brochure the day after Greece's austerity referendum which dominates the Italian front pages today, on July 6, 2015 in Livorno, Italy. Greeks voted in a strong majority against the reform plan proposed by the Troika, with Italian newspapers highlighting Prime Minsiter Alexis Tsipras's clear victory with the 'No' campaign. (Photo by Laura Lezza/Getty Images)

Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει προς την κατεύθυνση νέων κανόνων, που θα επιτάσσουν τη συνεισφορά/ συμμετοχή των επενδυτών όταν χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ζητούν στήριξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αναλυτικότερα, αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία επιδιώκει μέτρα περιλαμβανομένης μιας αυτόματης επιμήκυνσης της διάρκειας ωρίμανσης των ομολόγων κρατών που ζητούν τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντώντας μέσω email σε ερωτήσεις του Bloomberg News. Όπως σημειώνεται, το σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της γερμανικής προσπάθειας για τον περιορισμό του δημόσιου δανεισμού και την έκθεση των τραπεζών της ΕΕ σε κρατικά ομόλογα, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από τη Γερμανία μόνο, σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και τους κρατικούς προϋπολογισμούς πρέπει να μειωθούν και πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους, ιδιαίτερα για να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο, προσθέτοντας: «Μέρος αυτού θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση μίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους, όπου η αυτόματη επιμήκυνση της ωρίμανσής του σε περίπτωση που παρέχεται βοήθεια από τον ESM αποτελεί μία από αρκετές πιθανές επιλογές».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω κίνηση προστίθεται στη γερμανική αντίθεση σε σχέδια για ένα σύστημα ασφάλισης καταθέσεων της Ε.Ε., καθώς και το αίτημά της για παύση της αντιμετώπισης των κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών σαν να μην διατρέχουν κίνδυνο. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η εν λόγω στρατηγική δημιουργεί τον κίνδυνο να τρομάξουν οι επενδυτές και να απομακρυνθούν από την Ευρωζώνη, ενοχλώντας παράλληλα άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες ακόμα συνέρχονται από την κρίση χρέους.