ΔΙΕΘΝΕΣ

Stratfor: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Stocktrek Images via Getty Images

Τη στήριξή τους προς τις δυνάμεις αντικαθεστωτικών στη Συρία που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους φαίνονται να εντείνουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση της Strafor: Δορυφορικές εικόνες χαμηλές ανάλυσης, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 28 Δεκεμβρίου, δείχνουν εργασίες σε διάδρομο αεροδρομίου στο Ρμεϊλάν, στην επαρχία αλ Χασάκα, κάτι που υποδεικνύει προετοιμασίες για επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους αεροσκαφών. Οι πρώτες φήμες περί άφιξης αμερικανικών δυνάμεων στο Ρμεϊλάν προέκυψαν στις αρχές του Ιανουαρίου- και, όπως αναφέρει η Stratfor, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι κάποιες εξ αυτών έχουν βάση.

Πριν τον πόλεμο, το συγκεκριμένο μικρό αεροδρόμιο χρησιμοποιούσε η συριακή κυβέρνηση για αγροτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, ο διάδρομός του ήταν μόλις 700 μέτρων, ωστόσο το μήκος φαίνεται να διπλασιάζεται. Το αεροδρόμιο είναι υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων (YPG) εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Οι νέες αυτές υποδομές θα μπορούσαν να επιτρέψουν επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτος. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει ήδη δύο ρίψεις οπλισμού στη «Συριακή Αραβική Συμμαχία», που υπάγεται στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις». Ωστόσο, η παροχή επιπλέον βοήθειας θα προϋπόθετε μεγαλύτερες προσπάθειες από άποψης επιμελητείας. Η επέκταση του διαδρόμου θα επέτρεπε σε αμερικανικά αεροσκάφη να προσγειώνονται και να ξεφορτώνουν εφόδια αντί να βασίζονται σε ρίψεις από αέρος.

Σημειώνεται πως παράλληλα είναι σε εξέλιξη προσπάθειες από ρωσικής πλευράς για αύξηση της δικής της παρουσίας στην αλ Χασάκα, καθώς τμήμα προσωπικού επιμελητείας και αξιωματικοί των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν καταφθάσει στο αεροδρόμιο του Καμισλί, που ελέγχεται από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.

Popular in the Community