ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2016 06:09 EET | Updated 28/01/2016 06:10 EET

Πανικός σε πτήση της American Airlines όταν «μυστηριώδης» ασθένεια χτύπησε επιβάτες και μέλη του πληρώματος

Studio 504 via Getty Images
Airbus A380

Πτήση της American Airlines με αριθμό ΑΑ109 και προορισμό το Λος Άντζελες, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Χίθροου, όταν «μυστηριώδης» ασθένεια χτύπησε επτά μέλη του πληρώματος και μεγάλο αριθμό επιβατών.

Όπως αποκάλυψε Βρετανός επιβάτης στην εφημερίδα Daily Mirror, αεροσυνοδός ζήτησε να μάθει εάν υπήρχε κάποιος γιατρός ανάμεσα στους επιβάτες, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στην καμπίνα του αεροσκάφους.

«Ειπώθηκε ότι επτά εκ των 13 μελών του πληρώματος είχαν αρρωστήσει, καθώς και μεγάλος αριθμός επιβατών», δήλωσε στην εφημερίδα επιβάτης ονόματι Lee Gunn.

Η πτήση είχε ήδη πλησιάσει την πόλη Κέφλαβικ της Ισλανδίας, όταν τα μέλη του πληρώματος ανήγγειλαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο πιλότος αναγκάστηκε να οδηγήσει το αεροσκάφος πίσω στο Χίθροου. Στο αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί ασθενοφόρα, τα οποία περίμεναν να παραλάβουν τους αρρώστους μετά την προσγείωση. Σύμφωνα με την Daily Mail, το ιατρικό προσωπικό προσωπικό απομακρύνθηκε από το σημείο, προκειμένου να διεξαχθούν πρώτα έλεγχοι για τυχόν «επικίνδυνες και βλαβερές ουσίες» στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Οι American Airlines σύντομα δημοσίευσαν σύντομα ανακοίνωση η οποία εξηγούσε ότι η πτήση ΑΑ109 επέστρεψε στο Λονδίνο για έκτακτους ιατρικούς λόγους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αρχές παρέλαβαν όλες τις αποσκευές προκειμένου να διεξαχθούν έλεγχοι για να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία της «μυστηριώδους» ασθένειας και να εξεταστεί η πιθανότητα συσχέτισης του περιστατικού με απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας. Άλλα σενάρια αναφέρουν το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης ή του κακού αερισμού της καμπίνας.

Πιλότος ονόματι Bruce Rodger με 20ετή εμπειρία στις πτήσεις απέκλεισε στην Daily Mail το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης, καθώς το περιστατικό σημειώθηκε στο πρώτο δίωρο της πτήσης. Αυτό στο οποίο, κατά τον ίδιο, πρέπει να δοθεί σημασία είναι η ποιότητα του αέρα της καμπίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό θυμίζει αρκετά επεισόδιο από την ιατρική σειρά «House», στο οποίο επιβάτες αεροπλάνου είχαν χτυπηθεί από μια μυστηριώδη ασθένεια. Αυτό που αποδείχτηκε στην συνέχεια είναι ότι μόνο ένας εξ αυτών είχε πρόβλημα υγείας και οι υπόλοιποι εκδήλωναν συμπτώματα άγχους. Επρόκειτο δηλαδή για περίπτωση μαζικής υστερίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στην πτήση ΑΑ109 και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι άρρωστοι επιβάτες.