ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2016 09:02 EET | Updated 28/01/2016 09:02 EET

Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας μετά από κατηγορίες για δωροδοκία

TORU YAMANAKA via Getty Images
Japan's Economy Minister Akira Amari puts on his glasses during a press conference in Tokyo on January 28, 2016. Amari stepped down over graft allegations, in a blow to Prime Minister Shinzo Abe ahead of a key leadership vote this year. AFP PHOTO / Toru YAMANAKA / AFP / TORU YAMANAKA (Photo credit should read TORU YAMANAKA/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Akira Amari, πρόκειται να παραιτηθεί μετά από κατηγορίες εναντίον του για δωροδοκία, μεταδίδει ο Guardian.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Shinzo Abe, να βγάλει την οικονομία από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει μπει. Ο Amari διαδραμάτιζε μάλιστα κεντρικό ρόλο στο οικονομικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού με το όνομα «Abenomics». Από το 2012 ο Abe είχε θέσει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στη ποσοτική χαλάρωση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο 66χρονος Amari δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά από κατηγορίες που δέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε από -άγνωστο μέχρι στιγμής- στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας. Σύμφωνα με τον Guardian, το ποσό που έλαβε ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια yen (92 χιλιάδες ευρώ). Ο ίδιος ο υπουργός αρνείται τις κατηγορίες, όμως, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών, ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να παραιτηθεί. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι με την απόσυρσή του η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς να πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

«Η Ιαπωνία επιτέλους βγαίνει από τον αποπληθωρισμό... πρέπει να περάσουμε νόμους μέσω του Κοινοβουλίου για να νικήσουμε τον αποπληθωρισμό και να χτίσουμε μια δυνατή οικονομία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός με δάκρυα στα μάτια κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.