ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/01/2016 18:36 EET | Updated 29/01/2016 18:37 EET

Frontex: Στόχος να καταγράψουμε τους μετανάστες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα

ASSOCIATED PRESS
Officers of the European Union border security agency, Frontex, pull a dinghy with migrants to Skala Sikaminias village on the northeastern Greek island of Lesbos, Wednesday, Oct. 21, 2015. Greece is the main entry point for those fleeing violence at home and seeking a better life in the European Union. More than 500,000 people have arrived so far this year on Greece's eastern islands, paying smugglers to ferry them across from nearby Turkey. (AP Photo/Santi Palacios)

Ο στόχος είναι «να καταγράψουμε τους μετανάστες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί και επαναλαμβάνει ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», προειδοποιεί ο κ. Λεγκερί και τονίζει ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά προκειμένου να ανακόψει το προσφυγικό κύμα. Αναφέρει ακόμη, ότι η Frontex μαζί με την ελληνική ακτοφυλακή διέσωσαν το 2015 περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες στη θάλασσα και τάσσεται υπέρ της εξέλιξής της σε συνοριοφυλακή, η οποία θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κάθε φορά κράτους-μέλους.

 

«Η αποστολή της Frontex είναι να στηρίξει τα κράτη-μέλη ώστε να είναι δυνατή μια πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθούν να έχουν για μας τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Ελλάδα πρόσφατα ζήτησε να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι συνοριακοί υπάλληλοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων με την Μακεδονία (sic). Ο στόχος είναι να καταχωρήσουμε τους μετανάστες και όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει ο κ. Λεγκερί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν.

 

Ο επικεφαλής της Frontex εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Άγκυρα, δηλώνοντας ευθέως ότι «δεν κάνει αρκετά για να μειώσει το κύμα προς την Ευρώπη». Αναγνωρίζει το βάρος της φροντίδας δύο εκατομμυρίων προσφύγων και εκφράζει τον σεβασμό του για αυτό, αλλά τονίζει ότι «αν η 'Αγκυρα ζητάει μεγάλες παραχωρήσεις, π.χ. στην απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα να περιμένουμε περισσότερη προσπάθεια στην φύλαξη των συνόρων». Η Τουρκία, συνεχίζει ο κ. Λεγκερί, δεν θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά των διακινητών τόσο εύκολη, καθώς πρόκειται για οργανωμένους εγκληματίες και η τουρκική αστυνομία έχει την υποχρέωση και τις δυνατότητες να τους σταματήσει. «Το ελάχιστο που περιμένουμε είναι να μας παρέχει η Τουρκία πληροφορίες: πόσους πρόσφυγες πρέπει να αναμένουμε και από πού έρχονται», δηλώνει και ζητά από την τουρκική ακτοφυλακή σε συνεργασία με την τουρκική αστυνομία, να εμποδίζουν τους πρόσφυγες από το να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)