ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/01/2016 13:49 EET | Updated 30/01/2016 15:53 EET

Διαπραγμάτευση σε δόσεις με τους επικεφαλής των θεσμών από Δευτέρα

Sooc

Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα σήμερα, Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του υπουργείου Οικονομικών η διαπραγμάτευση θα αρχίσει τη Δευτέρα.

Ωστόσο, οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας με τη διαδικασία να κάνει ένα διάλειμμα και την πρώτη φάση να διαρκεί μονάχα λίγες ημέρες μετατρέποντας σε προσωρινή την ανακούφιση της κυβέρνησης ότι δεν θα σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Οι επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα επιστρέψουν αργότερα προκειμένου να κλείσει και ο δεύτερος κύκλος της διαδικασίας. Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί με επιτυχία ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Αν και αρχικά στόχος της Αθήνας ήταν η αξιολόγηση να είχε ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ο στόχος δεν θα επιτευχθεί. Όπως δήλωσε και την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το συνέδριο του Economist, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου ή/και αρχές Απριλίου. Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε δε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχή του τερματισμού αν και παραδέχτηκε ότι ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να γίνουν.

Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των θεμάτων που πρόκειται να εξεταστούν είναι τα δημοσιονομικά και το Ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά οι δανειστές ζητούν μέτρα τα οποία θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. για τη διετία 2017-2018. Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια με τους θεσμούς να απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων, τόσο στεγαστικών όσο και των δανειών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η μάχη θα δοθεί σε 5 βασικούς τομείς με το υπουργείο Εργασίας να επιδίδεται σε διπλή διαπραγμάτευση: Με τους επαγγελματικούς φορείς βάζοντας νέες προτάσεις στο τραπέζι και τα τεχνικά κλιμάκια, με τον υπουργό Εργασίας να θέτει ως στόχο το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Φεβρουαρίου.