ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2016 13:11 EET | Updated 30/01/2016 13:11 EET

O Πούτιν διέταξε το ρωσικό υπουργείο Υγείας να παράξει εμβόλιο για τον Zika

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin meets with Chuvashia regional leader Mikhail Ignatyev in the Kremlin in Moscow, Russia, Friday, Jan. 29, 2016. (Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει τις έρευνες για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού Zika.

Ο ιός Zika, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κουνούπια, έχει προκαλέσει πανικό στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχει συνδεθεί με κρούσματα μικροκεφαλίασης σε νεογέννητα, των οποίων οι μητέρες είχαν μολυνθεί από τον ιό.

«Ξέρουμε ότι μια τέτοια επιδημία δεν μας απειλεί. Δεν έχουμε την πανίδα που θα μπορούσε να γίνει φορέας του ιού», ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, Veronika Skvortsova, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα εξάγει το εμβόλιο στις χώρες που πλήττονται από την ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Independent, οι Ρώσοι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν έτοιμη την πατέντα για δοκιμές μέχρι τον Μάρτιο. Όπως εξήγησε η κ. Skvortsova, η Ρωσία ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα μεγάλο απόθεμα εμβολίων.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον Zika, ο οποίος προκαλεί ελαφρύ πυρετό, κνησμό και άλλα ελαφριά συμπτώματα στους ενήλικες, όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνος εάν μολύνει εγκύους, καθώς προκαλεί παραμορφώσεις στα έμβρυα.

Σύμφωνα με τον Μπρους Άιλγουορντ, βοηθό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορούσε να πάρει έναν χρόνο, ενώ 6 με 9 μήνες θα χρειάζονταν απλά και μόνο για να διαπιστωθεί εάν ο Zika είναι όντως η αιτία των δυσμορφιών, ή αν τα δύο είναι άσχετα μεταξύ τους. Ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την 1η Φεβρουαρίου, για να οριστεί το επίπεδο αντίδρασης.