ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2016 16:33 EET | Updated 28/01/2016 16:33 EET

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τον ιό Ζίκα: Πρόβλεψη για 4 εκατ. πιθανές περιπτώσεις στην Αμερική

Mario Tama via Getty Images
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 27: Alice Vitoria Gomes Bezerra, 3-months-old, who has microcephaly, is held by her father Joao Batista Bezerra on January 27, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Ο ιός Ζίκα- ο οποίος συνδέεται με σοβαρά προβλήματα/ δυσμορφίες σε χιλιάδες νεογέννητα στη Βραζιλία- εξαπλώνεται με «εκρηκτικούς ρυθμούς» και θα μπορούσε να επηρεάσει μέχρι και 4 εκατ. ανθρώπους στην Αμερική, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΠΟΥ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η γενική διευθύντρια, Μάργκαρετ Τσαν, είπε σε μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ ότι η εξάπλωση του ιού μέσω κουνουπιών έχει εξελιχθεί από μια μικρή απειλή σε μία τεραστίων διαστάσεων, και ότι κινητοποιεί ειδικούς για την αξιολόγησή της.

«Πέρυσι ο ιός εντοπίστηκε στην Αμερική, όπου πλέον εξαπλώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε 23 χώρες και περιοχές» είπε σχετικά, υποσχόμενη ότι ο ΠΟΥ θα δράσει γρήγορα.

Πέρυσι, ο οργανισμός είχε δεχτεί επικρίσεις για την αργή αντίδρασή του στην επιδημία Έμπολα στη δυτική Αφρική, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των 10.000 ανθρώπων. «Δεν πρόκειται να περιμένουμε να μας πει η επιστήμη εάν υπάρχει σχέση (με τα προβλήματα/ δυσμορφίες στα νεογέννητα). Πρέπει να δράσουμε τώρα» υπογράμμισε η Τσαν.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον Ζίκα, ο οποίος είναι σαν τον Δάγκειο πυρετό και προκαλεί ελαφρύ πυρετό, κνησμό και κόκκινα μάτια. Το 80% αυτών που έχουν προσβληθεί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο ιός έχει συνδεθεί με μωρά τα οποία έχουν γεννηθεί με αφύσικα μικρά κεφάλια.

Η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορούσε να πάρει έναν χρόνο, δήλωσε ο Μπρους Άιλγουορντ, βοηθός διευθυντής του ΠΟΥ, ενώ 6 με 9 μήνες θα χρειάζονταν απλά και μόνο για να διαπιστωθεί εάν ο Ζίκα είναι όντως η αιτία των δυσμορφιών, ή αν τα δύο είναι άσχετα μεταξύ τους.

Ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την 1η Φεβρουαρίου, για να οριστεί το επίπεδο αντίδρασης. Η Βραζιλία έχει αναφέρει περίπου 4.000 περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε μωρά, πολύ περισσότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια ενός μέσου έτους.