ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2016 07:10 EET | Updated 30/01/2016 07:11 EET

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα δημοσιεύσει μυστικές πληροφορίες από τα emails της Κλίντον

AFP via Getty Images
U.S. Secretary of State Hillary Clinton checks her PDA upon departure in a military C-17 plane from Malta bound for Tripoli, on October 18, 2011. AFP PHOTO/KEVIN LAMARQUE/POOL (Photo credit should read KEVIN LAMARQUE/AFP/Getty Images)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε την Παρασκευή για πρώτη φορά ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών είχαν δίκιο στον ισχυρισμό τους ότι τουλάχιστον 22 μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που εστάλησαν από μία ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση και έναν ιδιωτικό σέρβερ (υπολογιστή) της Χίλαρι Κλίντον, όσο ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών (2009-2013), περιέχουν ευαίσθητες μυστικές πληροφορίες της κυβέρνησης.

Η σειρά των επτά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον, ενόσω ήταν υπουργός Εξωτερικών, που αντιστοιχούν σε 22 ξεχωριστά μηνύματα, δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα, καθώς οι πληροφορίες που περιέχουν χαρακτηρίζονται "άκρως απόρρητες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

«Αυτά τα έγγραφα δεν ήταν διαβαθμισμένα την περίοδο που εστάλησαν», σημείωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ διεξάγει πλέον έρευνα για το αν οι πληροφορίες που περιέχονται στα μηνύματα ήταν διαβαθμισμένες την στιγμή που μεταφέρθηκαν στην ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση (clintonemail.com) από έναν ιδιωτικό σέρβερ στην οικία της Κλίντον στην Νέα Υόρκη.

Ο Κίρμπι επίσης δήλωσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχεται το αίτημα του Λευκού Οίκου να μην δοθούν στη δημοσιότητα για αρκετά χρόνια τα 18 μηνύματα που αντάλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Κλίντον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα Αρχεία του Προέδρου των ΗΠΑ.

Τα στελέχη του υπουργείου και αξιωματούχοι υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών διαφωνούν επί τουλάχιστον πέντε μήνες σχετικά με τα μηνύματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σύμφωνα με δικαστική εντολή.

Η Κλίντον έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε έναν τέτοιο λογαριασμό την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε δύο μέρες πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, όπου η μάχη ανάμεσα στην Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζεται αμφίρροπη.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον επέκριναν την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας την αποτέλεσμα "γραφειοκρατικής διαμάχης", κάνοντας λόγο για έναν παροξυσμό υπερ-ταξινόμησης, τονίζοντας πως τα μηνύματα πρέπει να δημοσιευτούν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ υποβάθμισε το θέμα και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Κλίντον απάντησε: «Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο ανησυχώ».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)