ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2016 13:59 EET | Updated 31/01/2016 14:11 EET

Έγκλημα τιμής στο Πακιστάν: Πατέρας πυροβολεί την κόρη του στο κεφάλι επειδή παντρεύτηκε τον αγαπημένο της

FAROOQ NAEEM via Getty Images
Pakistani women pray for Bacha Khan University victims at a sports complex in Islamabad on January 21, 2016. Pakistan observed a day of national mourning on January 21 for 21 people killed when heavily armed gunmen stormed a university in the troubled northwest, exposing the failings in a national crackdown on extremism. AFP PHOTO / Farooq NAEEM / AFP / FAROOQ NAEEM (Photo credit should read FAROOQ NAEEM/AFP/Getty Images)

Υποψήφιο για Όσκαρ στην κατηγορία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους είναι το «Ένα Κορίτσι στο Ποτάμι: Η Τιμή της Συγχώρεσης», μια συμπαραγωγή της Τίνα Μπράουν, της Σίλα Νέβινς και του HBO. Το έργο έχει ήδη ανοίξει δημόσιο διάλογο για τα εγκλήματα τιμής στις μουσουλμανικές χώρες και φιλοδοξεί να αλλάξει την νομοθεσία στο Πακιστάν.

Στο επίκεντρό του βρίσκεται η ιστορία της 19χρονης Πακιστανής Saba Qaiser, η οποία παρολίγον να χάσει την ζωή της από την ίδια της την οικογένεια. Η Saba είναι ένα από τα αμέτρητα θύματα των εγκλημάτων τιμής που λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία, αλλά και ορισμένες Αφρικανικές χώρες.

«Όταν ρίχνεις μια σταγόνα ούρων σε ένα γαλόνι γάλα, καταστρέφεται όλο», είχε πει ο πατέρας της Saba όταν συνελήφθη από τις αρχές. Ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό του, είχαν μεταφέρει την 19χρονη σε ένα απομακρυσμένο σημείο, όπου, αφού την ξυλοκόπησαν, την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Στη συνέχεια, έκρυψαν το «πτώμα» της σε ένα τσουβάλι και το πέταξαν σε ένα ποτάμι.

Αυτό που ήθελαν οι δύο άνδρες ήταν να «καθαρίσουν» την τιμή της οικογενείας. Η Saba είχε αρνηθεί να παντρευτεί με προξενιό και είχε «κλεφτεί» με τον σύντροφό της. Την ημέρα του γάμου της, ο πατέρας και ο θείος της προσπάθησαν να την προσεγγίσουν παριστάνοντας ότι ήθελαν να της δώσουν την ευχή τους. Όμως εκείνοι την απήγαγαν με απώτερο στόχο να της αφαιρέσουν την ζωή.

Η Saba όμως δεν ήταν νεκρή. Η σφαίρα την είχε χτυπήσει επιφανειακά και όταν οι συγγενείς της την πέταξαν στα παγωμένα νερά, αμέσως συνήλθε. Με όση δύναμη της είχε απομείνει και με το αίμα να τρέχει στο πρόσωπό της, η 19χρονη κατάφερε να σκίσει το σακί στο οποίο ήταν κλεισμένη και να πλησιάσει κολυμπώντας τη στεριά. Εκεί βρήκε ένα βενζινάδικο και αμέσως κάλεσε σε βοήθεια.

Σήμερα, η Saba ζει με την οικογένεια του συζύγου που η ίδια έχει επιλέξει. Λίγα σπίτια παρακάτω ο πατέρας και ο θείος της ζουν ελεύθεροι, απολαμβάνοντας τον θαυμασμό των γειτόνων. Παρ' όλο που οι δύο άνδρες προσπάθησαν να της αφαιρέσουν την ζωή, η οικογένειά της τους έδωσε άφεση αμαρτιών, κάτι που αναγκάστηκε σύντομα να κάνει και η ίδια μετά από πιέσεις συγγενών της.

Παρά τις προσπάθειες της πακιστανικής κυβέρνησης να δοθεί τέλος στα εγκλήματα τιμής, οι δράστες συχνά αφήνονται ελεύθεροι με την συγκατάθεση των υπόλοιπων μελών της οικογενείας.

Σύμφωνα με τους New York Times, κάθε 90 λεπτά λαμβάνει χώρα ένα έγκλημα τιμής. Παρόλα αυτά, ο νόμος σε πολλές μουσουλμανικές χώρες συγχωρεί τους δράστες, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρούν ότι έκαναν το «σωστό». Το «Κορίτσι στο Ποτάμι» μπορεί να μην κερδίσει το πολυπόθητο Όσκαρ, όμως έχει ήδη ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του Πακιστάν, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Nawaz Sharif, να υπόσχεται ότι θα αλλάξει την νομοθεσία ώστε να μην μένουν ατιμώρητα τέτοιου είδους εγκλήματα.

«Ήθελα να ανοίξω ένα εθνικό διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα, Μέχρι να στείλουμε ανθρώπους στην φυλακή για παραδειγματισμό, τα εγκλήματα τιμής θα συνεχίζονται», δήλωσε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Obaid-Chinoy.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post