ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/01/2016 14:37 EET | Updated 31/01/2016 14:59 EET

Ποιος είναι ο τζιχαντιστής «Maximus» που ήρθε στην Ελλάδα – Απειλούσε σε βίντεο με βόμβες

Eλληνική Αστυνομία

Γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες με το ψευδώνυμο «Maximus» είναι ο 29χρονος Mirsad Bektasevic, ο οποίος συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη για σχέσεις με τζιχάντ.

Ο «Maximus» είχε συλληφθεί το 2005 στο σπίτι της θείας του από τις βρετανικές Αρχές λίγες ημέρες μετά την προβολή βίντεο με το οποίο απειλούσε ότι θα χτυπήσει με καλάνσικοφ και βομβιστικές ενέργειες το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και την πρεσβεία της Βρετανίας.

Στο διαμέρισμά του κατασχέθηκαν περίπου 20 κιλά εκρηκτικών, ΤΝΤ και νιτρικής αμμωνίας, ενώ σε μία τσάντα υπήρχε μία ζώνη εκρηκτικών για καμικάζι αυτοκτονίας. Καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη αλλά σύντομα μεταφέρθηκε για να εκτίσει την ποινή του στη Σουηδία, όπου και αποφυλακίστηκε το 2011.

Ο 29χρονος διατηρούσε επαφές με επιτελικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ -όπως τον «Αl-Zarqawi»- και επιπλέον διακινούσε λαθραίο οπλισμό στα Βαλκάνια προς ισλαμιστικές οργανώσεις.

Μετά την αποφυλάκισή του κατευθύνθηκε στη Συρία, ενώ στον λογαριασμό του στο Facebook διατύπωνε την άποψη περί ολικής σφαγής όλων των Εβραίων από το Ισλαμικό κράτος καθώς και στην επιθυμία για επιθέσεις σε χώρες της Ευρώπης.

Ο Mirsad Bektasevic, κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου με καταγωγή από τη Βοσνία, έντεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βίντεο συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη μαζί με έναν 20χρονο υπήκοο Υεμένης. Οι δυο τους έφτασαν στη χώρα μας αεροπορικώς στις 22 Ιανουαρίου 2016 από τη Σουηδία στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το διεθνές σήμα ενημέρωσης για τον 29χρονο έκανε λόγο για καθεστώς διακριτικής επιτήρησης. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ φαίνεται να έγιναν σκιά του. Οι δύο ύποπτοι μετά από μικρή παραμονή στην Αθήνα ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στις 27 Ιανουαρίου με λεωφορείο στην Αλεξανδρούπολη.

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης συνελήφθησαν στο σταθμό των ΚΤΕΛ της πόλης, όπου θα ταξίδευαν για Τουρκία. Στις αποσκευές τους βρέθηκαν δύο μεγάλα μαχαίρια, 32 και 23 εκατοστά αντίστοιχα. Βρέθηκαν, επίσης, ένας αορτήρας πολεμικού όπλου, στρατιωτικός ρουχισμός παραλλαγής, 6.400 κορώνες Σουηδίας, 1.270 ευρώ, 600 δολάρια και 3.600 λίρες Συρίας, όπου φαίνεται να ήταν ο τελικός προορισμός. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν δύο κινητά τηλέφωνα, από τα οποία έγινε σάρωση των επικοινωνιών, περιήγησης στο διαδίκτυο και σε φωτογραφίες και βίντεο, που ήταν αποθηκευμένα σε αυτά. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή πολεμικού υλικού και διάθεσή του σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η κατηγορία αποδόθηκε ώστε να κρατηθούν περισσότερο προκειμένου να ερευνηθούν οι προθέσεις τους και περαιτέρω στοιχεία για τις κινήσεις και την ενδεχόμενη δράση τους.

Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει σήμα στις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Σουηδίας, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών για τον γνωστό ισλαμιστή, ο οποίος αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον Ανακριτή Αλεξανδρούπολης.