ΔΙΕΘΝΕΣ

«Χαστούκι» σε Τραμπ: Ηττήθηκε από τον Τεντ Κρουζ στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα

Republican presidential candidate Donald Trump visits a caucus site, Monday, Feb. 1, 2016, in West Des Moines, Iowa. (AP Photo/Jae C. Hong)
Republican presidential candidate Donald Trump visits a caucus site, Monday, Feb. 1, 2016, in West Des Moines, Iowa. (AP Photo/Jae C. Hong)
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ νίκησε τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Αϊόβα, προκαλώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του Τράμπ.

Ο Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 28%, έναντι 24% του συνυποψηφίου του, Τραμπ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, ήρθε τρίτος, με ποσοστό 23%, εδραιώνοντας τη θέση του, μεταξύ των υποψηφίων του Ρεπουμλικανικού Κόμματος.

Στους Δημοκρατικούς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον προηγήθηκε σε απόσταση αναπνοής, από τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, έναν αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή, από το Βερμόντ. Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 88% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον προηγείται με 49,9% έναντι 49,4% του Σάντερς.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο' Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και σχεδιάζει την αναστολή της υποψηφιότητάς του.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, η νίκη του Κρουζ και η δυναμική εμφάνιση του Ρούμπιο, αναμένεται ν' ανακόψουν την προεκλογική δυναμική του Τραμπ, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στη βάση του κόμματος και χαρακτηρίστηκε από δηλώσεις που προκάλεσαν οξείες αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν το κάλεσμα του Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Ρούμπιο από την πλευρά του, δήλωσε: «Μου είπαν ότι πρέπει να περιμένω τη σειρά μου, ότι ήταν αναγκαίο να περιμένω στη γραμμή. Αλλά, σήμερα, εδώ στην Αιόβα, οι ψηφοφόροι αυτής της αξιοθαύμαστης πολιτείας, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τις επόμενες αναμετρήσεις μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων.

«Τα πράγματα τώρα γίνονται πιο δύσκολα για τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός αναλυτής Ρον Μποντζίν.

«Ο Τεντ Κρουζ απέδειξε ότι μπορεί να επιστρέψει τα χτυπήματα του Τραμπ, καθώς έχει πολιτική στρατηγική, ενώ ασκεί επιρροή και είναι θετικά αναγνωρίσιμος στους ευαγγελιστές ψηφοφόρους» τόνισε.

Ο πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία του Αρκάνσας, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι αναστέλλει την εκστρατεία του για τη διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων. Ο Χάκαμπι είχε κερδίσει στην προκαταρτική εκλογική αναμέτρηση για το προεδρικό χρήσμα στην Αιόβα, το 2008.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Τεντ Κρουζ δήλωσε ότι: «H νίκη του στην Αιόβα, είναι μια πραγματική νίκη, για τη συντηρητική βάση του κόμματος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι: «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση». Στη συνέχεια, συνεχάρη το συνυποψήφιό του, Τεντ Κρουζ, για την εκλογική νίκη του.

Ο Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι: «Η υποψηφιότητά του, μπορεί να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» ενώ απέστειλε συγχαρητήρια στον Τεντ Κρουζ.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι: «Ανέπνευσε με ανακούφιση», μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο συνυποψήφιος της, Μπέρνι Σάντερς τόνισε ότι: «Το αποτέλεσμα στην Αϊόβα, δείχνει εικονική ισοπαλία με την Κλίντον» ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη περίπου των μισών από τους αντιπροσώπους-εκλέκτορες στην Αιόβα, κατά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.