ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2016 07:50 EET | Updated 03/02/2016 07:51 EET

Αγώνας των Γάλλων εκπαιδευτικών για να καπνίζουν οι μαθητές μέσα στα λύκεια της χώρας

prudkov via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Να επιτραπεί στους μαθητές του λυκείου να καπνίζουν στους προαύλιους χώρους των σχολείων ζητεί εκ νέου η Ένωση Εκπαιδευτικών της Γαλλίας από το υπουργείο Υγείας.

Ξαφνιάζει το αίτημα από τον συγκεκριμένο φορέα αφού κάποιος θα περίμενε να απαιτεί το αντίθετο, ωστόσο η αιτιολογία που συνοδεύει το αίτημα έχει μια λογική.

Το επιχείρημα έχει να κάνει με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι κατά τις οποίες 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στον κίνδυνο να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο.

Ειδικότερα το συνδικάτο των Γάλλων εκπαιδευτικών, το SNPDEN, ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να άρει την απαγόρευση του καπνίσματος στα λύκεια υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας του οι νεαροί καπνιστές συγκεντρώνονται σε ομάδες προκειμένου να καπνίσουν έξω από τα σχολεία, στα πεζοδρόμια, κάτι που τους καθιστά εύκολους στόχους για κάθε επίδοξο τρομοκράτη.

«Το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις συνέπειες του καπνίσματος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SNPDEN Michel Richard στο France Info.

Ήδη αρκετοί διευθυντές λυκείων έχουν αποφασίσει πως το να περιμένουν την απάντηση από το υπουργείο θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές και για το λόγο αυτό τους επιτρέπουν να καπνίζουν στους ενδεδειγμένους χώρους εντός του σχολείου.

«Είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών, όμως στην παρούσα στιγμή αυτό που προέχει είναι να αποφύγουμε μεγαλύτερους και πιο άμεσους κινδύνους» πρόσθεσε ο Michel Richard.

Το πρώτο αίτημα για να αρθεί η απαγόρευση του καπνίσματος στα λύκεια έγινε μόλις πέντε ημέρες έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015. Όμως το αίτημα είχε απορριφθεί από το υπουργείο Υγείας το οποίο υποστήριξε ότι το γεγονός πως η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν αλλάζει τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων εφήβων μεταξύ των ηλικιών 15 και 19 είναι καπνιστές.