Νεκρός ο ηγέτης του ISIS στην Υεμένη

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS στην Υεμένη
TAIZ, YEMEN - FEBRUARY 3: A view of a damaged building on February 3, 2016, after Houthis shelled the residential areas in Nasiriyah neighbourhood in Taiz, Yemen. (Photo by Abdulnasser Al Seddik /Anadolu Agency/Getty Images)
TAIZ, YEMEN - FEBRUARY 3: A view of a damaged building on February 3, 2016, after Houthis shelled the residential areas in Nasiriyah neighbourhood in Taiz, Yemen. (Photo by Abdulnasser Al Seddik /Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Ένας σημαντικός διοικητής της Αλ Κάιντα, ο Τζαλάλ Μπελάιντι ή Αμπού Χάμζα αλ-Ζιντζιμπάρι, σκοτώθηκε μαζί με δύο από τους φρουρούς του σήμερα το πρωί σε επίθεση μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροπλάνου στη νότια Υεμένη, ανακοίνωσε μέλος της οικογένειάς του.

Ο Τζαλάλ Μπελάιντι είχε στρατιωτικές αρμοδιότητες στην τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA). H επίθεση του μη επανδρωμένου σημειώθηκε στην περιοχή Μαρακέσα της επαρχίας Αμπιάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τοπική πηγή, που είχε επαφή με την AQPA, επιβεβαίωσε τον θάνατο του τζιχαντιστή διοικητή ο οποίος τον Αύγουστο του 2014 είχε προτρέψει τα μέλη μιας ομάδας κομάντο της Αλ Κάνιτα οι οποίοι στη συνέχεια σφάγιασαν 15 υεμενίτες στρατιώτες μετά την απαγωγή τους στη νοτιοανατολική επαρχία Χαντραμούτ.

Ο Μπελάιντι γεννήθηκε στην επαρχία Αμπιάν, ήταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας, αλλά στην συνέχεια αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου σε λιγότερο από 24 ώρες στην Υεμένη, που αποδίδεται στις ΗΠΑ.

Χθες βράδυ, έξι μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου που έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν στην περιοχή Ρόντχουμ, στη γειτονική επαρχία Σάμπουα, επίσης στη νοτιο-ανατολική χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αραβική Χερσόνησο.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους δεν έχουν σταματήσει στην Υεμένη παρά τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των ανταρτών σιιτών που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το Ιράν και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από έναν αραβοσουνιτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Από τον Μάρτιο του 2015, οι σουνίτες τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επωφελήθηκαν από το χάος που προκάλεσε η σύγκρουση αυτή για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη νότια Υεμένη.

Χθες, τρία μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε μάχες με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην παράκτια περιοχή Αχουάρ της επαρχίας Αμπιάν.

Οι μαχητές της Αλ Κάιντα ελέγχουν από τον Απρίλιο του 2015 την Μουκάλα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ (νοτιοανατολική χώρα) και έχουν έντονη παρουσία στο Αντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου. Αυτή την εβδομάδα κατέλαβαν την περιοχή Αζάν στην επαρχία Σάμπουα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα