ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2016 15:22 EET

ΕΕ καλεί Τουρκία να ανοίξει τα κλειστά της σύνορα στους πρόσφυγες της Συρίας

sooc

Κάλεσμα στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα της στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία απευθύνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ίδια ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος μεταβαίνει στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα και ειδικότερα την είσοδο των προσφύγων από το μεθοριακό πέρασμα του Κιλίς, καθώς όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα έχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις πηγές να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους τόσο ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κέντερς.

«Η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.

Από την πλευρά του ο κ. Κέντερς δήλωσε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το BBC:

«Κοιτώ αυτές τις εικόνες ανθρώπων να στέκονται στα τουρκικά σύνορα και θα ήθελα να υπογραμμίσω το μήνυμα ότι πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η στάση της Τουρκίας

Η τουρκική πλευρά ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνήτης του Κιλίς Σουλεϊμάν Ταπσίζ έκρινε ότι η διέλευση δεν είναι απαραίτητη.

«Οι πύλες μας δεν είναι κλειστές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων εντός των συνόρων μας» δήλωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου και σημείωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες -«εάν αυτό είναι απαραίτητο».

«Το καθεστώς Άσαντ έχει πλέον αποκλείσει ένα τμήμα του Χαλεπίου. Εάν [οι άμαχοι που διαφεύγουν] βρίσκονται στις πόρτες μας και δεν έχουν άλλη επιλογή, αν είναι απαραίτητο, οφείλουμε να αφήσουμε τους αδελφούς μας να εισέλθουν και θα το πράξουμε» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το Νοέμβριο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η τελευταία είχε δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στην Τουρκία από τη Συρία.

Στην Άγκυρα η Μέρκελ

Στο μεταξύ στην Τουρκία μεταβαίνει τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου αναφορικά με το προσφυγικό. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου από τον περασμένο Οκτώβριο με την Άνγκελα Μέρκελ να θέλει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Sponsored Post