ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/02/2016 08:47 EET | Updated 07/02/2016 09:13 EET

Στο Ιράν για συμφωνίες ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιοι επιχειρηματίες τον συνοδεύουν

(Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)
JUSTIN TALLIS via Getty Images
(Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)

H επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. 

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα έχει την Κυριακή (7/2) και Δευτέρα (8/2) στην Τεχεράνη, σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώνει το κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης που καλλιεργούν η Ελλάδα και το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό υπογραμμίζεται με την εκπεφρασμένη βούληση και της Αθήνας και της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση». 

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπίας, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί»

Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία. 

Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Την ελληνική αντιπροσωπία απαρτίζουν εκτός του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας. 

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που μετέχουν στην αποστολή, αυτές περιλαμβάνουν εκπροσώπους της: Aegean Airlines, Alpha Grissin, ΔΕΠΑ, Ελλάκτωρ, Encode, Γαία Επιχειρείν, George Moundreas & Company, Aialma, ΕΛΠΕ, Ασπροφος, Intrakat, Prisma Domi, Intrasoft International, Mediterra Mastiha Shop, Metron Logistics, Medtainer, Όμιλος Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Μ&Μ Gas, Nanophos, Norma Hellas, Τράπεζα Πειραιώς, Profile Software, Salfo & Associates, Seasoft, Singular Logic, PCS, ΤΕΡΝΑ, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Uni Pharma, Βιοχάλκο και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν την πρώτη εμπορική συμφωνία με τον Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων, για την προμήθεια αργού πετρελαίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Sponsored Post