ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/02/2016 08:31 EET | Updated 09/02/2016 08:31 EET

Βαρουφάκης: Το DiEM25 είναι «απαραίτητη ουτοπία» για να σωθεί η Ευρώπη

«Απαραίτητη ουτοπία» στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης, αλλά και τον μόνο λόγο που τον κάνει να ξυπνά με ενέργεια το πρωί, περιέγραψε την Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Bolksbühne (Λαϊκή Σκηνή) του Βερολίνου.

Σημειώνεται πως, μεταξύ αυτών που έχουν ενταχθεί ήδη στο DiEM25 βρίσκει κανείς γνωστά ονόματα, όπως ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του Wikileaks, ο μουσικός Μπράιαν Ένο, ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο μαρξιστής φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ και άλλοι.

Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος το βράδυ θα παρουσιάσει επίσημα το κίνημά του, ομολόγησε ότι η προσπάθεια ενδέχεται να αποτύχει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με πολλά κινήματα, τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης», αποτρέποντας τη διάλυσή της και διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον "Δήμο" στην Δημοκρατία». Το DiEM25 θα ενεργοποιηθεί από το ατομικό και το τοπικό επίπεδο, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να φτάσει στο αναλογικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που κάνουμε φαίνεται ουτοπικό. Η ιδέα τού να ξεκινήσει κανείς ένα κίνημα όχι από μια χώρα, αλλά οριζόντια ,με την ελπίδα να σταματήσει τη διάλυση, μπορεί και να αποτύχει» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά πρόσθεσε ότι η εναλλακτική είναι να εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. «Πρόκειται για μια τρομερή δυστοπία που θα μας τιμωρήσει όλους, εκτός από αυτούς που επωφελούνται από ανθρωπιστικές καταστροφές» είπε χαρακτηριστικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)