ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2016 05:50 EET | Updated 10/02/2016 05:51 EET

«Βρώμικο» χτύπημα. Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Συρία με τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες

ABD DOUMANY via Getty Images
EDITORS NOTE: Graphic content / The body of a Syrian man lies on a stretcher at a make-shift hospital following airstrikes on the rebel-held town of Douma, on the eastern edges of the Syrian capital Damascus on January 16, 2016. / AFP / Abd Doumany (Photo credit should read ABD DOUMANY/AFP/Getty Images)

Νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στην επαρχία Νταραά της Συρίας με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΜΚΟ να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι, ανάμεσά τους μία νοσηλεύτρια.

Ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο στην πόλη Τάφας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από τα σύνορα με την Ιορδανία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου και «προκάλεσε καταστροφές μικρής έκτασης στο κτίριο του νοσοκομείου και έθεσε εκτός λειτουργίας τα ασθενοφόρα. Έχοντας φόβο για τη ζωή τους, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι από την πόλη Τάφας κατέφυγαν στη γύρω περιοχή. Το νοσοκομείο είναι η πιο πρόσφατη δομή υγείας που δέχθηκε πυρά σε μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα και δηλώσεις ενός μέλους του προσωπικού του νοσοκομείου που περιγράφει όσα συνέβησαν. «Κατευθυνόμουν προς το νοσοκομείο για να βοηθήσω τους ανθρώπους που έχουν εισαχθεί με τραύματα από τις αεροπορικές επιδρομές...Μόλις όμως έφτασα στο νοσοκομείο, τραυματίστηκα κι εγώ. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Είδα κάτι που έμοιαζε με έκρηξη, έπειτα μια λάμψη φωτός και αμέσως μετά έχασα τις αισθήσεις μου για πέντε λεπτά. Οι συνάδελφοί μου με είδαν να βρίσκομαι στο έδαφος, αιμορραγώντας και με μετέφεραν γρήγορα στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Είχα τραυματιστεί στο χέρι και στο πόδι από οβίδα»

Η ΜΚΟ τονίζει πως το τελευταίο περιστατικό επιδεινώνει κι άλλο το ήδη εξαντλημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Συρίας και αποτρέπει περισσότερους ανθρώπους από την πρόσβαση σε απολύτως αναγκαία ιατρική περίθαλψη. «Με τον πόλεμο στην Συρία να εισέρχεται στον έκτο χρόνο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη νότια Συρία αυξάνονται κατά συνέπεια και οι ανθρώπινες απώλειες. Οι «τυφλοί» βομβαρδισμοί έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους αμάχους όσο και στις ιατρικές εγκαταστάσεις. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς για να μπει ένα τέλος στους βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις, φαίνεται να έχουν γίνει μία νέα κανονικότητα. Μόνο από την αρχή του τρέχοντος έτους, 13 δομές υγείας στη Συρία έχουν πληγεί, επιβεβαιώνοντας ότι τα νοσοκομεία και οι κλινικές δεν αποτελούν πια χώρους όπου οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν με ασφάλεια».

Για μια ακόμη φορά η οργάνωση απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων και το σεβασμό των εγκαταστάσεων υγείας από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη.