ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2016 15:02 EET | Updated 10/02/2016 15:05 EET

Πρώην Αμερικανός κατάσκοπος: O κόσμος είναι τόσο επικίνδυνος γιατί έπεσε η Σοβιετική Ένωση

Al Drago via Getty Images
UNITED STATES - FEB. 9 - Director of National Intelligence James Clapper listens on Capitol Hill in Washington, on Tuesday, Feb. 9, 2016, while testifying before the Senate Select Intelligence Committee hearing on worldwide threats. (Photo By Al Drago/CQ Roll Call)

Ουάσινγκτον- Ίσως να βάλετε τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, James Clapper, στην κατηγορία των ηλικιωμένων κατασκόπων που αναπολούν κατά ένα τρόπο τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Και αυτό γιατί ο Clapper, ο ανώτατος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ενώπιον των Γερουσιαστών την Τρίτη ότι ο κυριότερος λόγος που ο κόσμος είναι τόσο επικίνδυνος σήμερα είναι η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Γερουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, ο Clapper μίλησε για την «λιτανεία της καταστροφής», όπως την αποκάλεσε, με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ.

Οι απειλές προέρχονται από όλο τον πλανήτη, έξω από τις ΗΠΑ και μέσα σε αυτές, στο διάστημα και τον κυβερνοχώρο, από τρομοκρατικές οργανώσεις και μοναχικούς ανθρώπους και φυσικά από σειρά εχθρικών κρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και η Κούβα.

«Είναι σίγουρα η πιο ποικιλόμορφη σειρά δοκιμασιών και απειλών που μπορώ να θυμηθώ», είπε ο Clapper.

Ο ίδιος έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς για τις απειλές στο παρελθόν και τόνισε ότι τις άφησε έξω από την ομιλία που είχε ετοιμάσει γιατί έχουν γίνει κλισέ.

Όμως η επιτακτική κατάσταση κέρδισε το ενδιαφέρον του γερουσιαστή Tom Cotton, ο οποίος ήθελε να μάθει γιατί ο κόσμος έχει γίνει τόσο επικίνδυνος για την Αμερική.

Η απάντηση του Clapper ήταν ουσιαστικά ότι η πτώση αυτού που Ρόναλντ Ρίγκαν είχε αποκαλέσει «Διαβολική Αυτοκρατορία» άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» για την Αμερική.

«Ειλικρινά, είναι κατά ένα τρόπο μια λειτουργία της αλλαγής του διπολικού συστήματος που παρείχε κάποια σταθερότητα. Όταν τελείωσε αυτό, ξεκίνησε μια νέα σειρά, μια νέα ομάδα δυνάμεων, θα μπορούσα να πω, σε όλο τον κόσμο», απάντησε ο Clapper στον Cotton.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Sponsored Post