ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/02/2016 07:39 EET | Updated 16/02/2016 07:51 EET

Γεροβασίλη: Ούτε μισό βήμα πίσω από τη συμφωνία του Αυγούστου

Sooc

«H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα ωστόσο πρόσθεσε πως δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι αμφισβητούν τη συμφωνία του 2015, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή.

«Τηρούμε τη συμφωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των εταίρων και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καλεί και τις άλλες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, και προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι πλέον πλειοψηφικό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

Για το προσφυγικό είπε πως η Τουρκία και όχι η Ελλάδα είναι το κλειδί στην επίλυση του προσφυγικού και επεσήμανε πως σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης θα διαδραματίσει στο σχέδιο δράσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η ίδια προανήγγειλε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς και τριμερή συνάντηση με Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και μία ευρεία συνάντηση με συμμετοχή ένδεκα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν επιλύονται με την περιχαράκωση αλλά με την επιμονή στο στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το μήνυμα της Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής

Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν επιλύονται με την περιχαράκωση αλλά με την επιμονή στο στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μήνυμα που εκπέμψει η Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θα τονίσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι και οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, οικονομικές, κοινωνικές, και πολιτικές, με όρους ενότητας και αλληλεγγύης. Ειδικά για το προσφυγικό η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους ότι βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, θα τονίσει όμως ότι αυτό δεν αρκεί, αλλά πρέπει όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. θα τονιστεί δε ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν για την υλοποίηση της συμφωνίας και να απομονωθούν ακραίες φωνές που μιλούν για κλείσιμο συνόρων και κατακερματισμό του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

Επιπλέον η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης και θετικά νέα από τον τομέα της οικονομίας, αναφέροντας ότι η χώρα μας τον Ιανουάριο είχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,91 δισ. ευρώ, 4,19 δισ. καθαρά έσοδα, ενώ οι δαπάνες είχαν μείωση 484 εκατ. έναντι του στόχου. Δεδομένης της πορείας της χώρας, η ίδια διαβεβαίωσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει την τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, όμως δεν θα πάμε βήμα πέρα από αυτή». Τέλος ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.