ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/02/2016 05:34 EET | Updated 16/02/2016 12:38 EET

Συνέντευξη για προσφυγικό: 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ελλάδα το 2015. Το Λιμενικό έχει διασώσει πάνω από 100.000 άτομα

Paula Bronstein via Getty Images
LESBOS, GREECE - OCTOBER 29: A boy is rescued by Greek Coast guard after a large wooden boat capsized. in Molyvos harbor, on Lesbos on October 29,2015. Colder weather and rough seas continue to cause deaths at sea as thousands travel in overcrowded small rafts. According to the IOM, an estimated 100,000 people landed in Greece, an average of almost 4,500 per day in late October and November. Nearly all of those entering Greece on a boat from Turkey are from the war zones of Syria, Iraq and Afghanistan. (Photo by Paula Bronstein/ Getty Images)

Εκατό χιλιάδες πρόσφυγες έχουν διασωθεί από το Λιμενικό από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, ενώ από την 1η του νέου έτους έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα άλλα 35.000 άτομα, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Μετανάστευσης, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για τους πρόσφυγες και για την πορεία των εργασιών στα κέντρα καταγραφής και μετεγκατάστασης προσφύγων.

Το 2015 πέρασαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη από την Τουρκία, και ανάμεσά τους ήταν 10.000 ασυνόδευτα παιδιά.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 413 διακινητές.

Τα κέντρα καταγραφής σε Λέσβο, Χίο και Λέρο λειτουργούν στο 100%, με δυνατότητα φιλοξενίας 1.500, 1.000 και 600 άτομα, αντίστοιχα, και δυνατότητα καταγραφής έως 4.000 ατόμων.

Στη Σάμο λειτουργεί στο 50%, οι υποδομές βρίσκονται στο 20%, με δυνατότητα φιλοξενίας 800 ατόμων σε άλλο χώρο. Μπορούν να καταγράφονται από 400 έως 1.000 άτομα.

Στα Διαβατά, οι υποδομές βρίσκονται στο 25% με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 4.000 ατόμων.

Στη Κω οι υποδομές βρίσκονται στο 20%.

Στον ΟΛΘ οι υποδομές βρίσκονται στο 15%.

Στο Σχιστό οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί και έχει δυνατότητα φιλοξενίας από 1.218 έως 4.000 άτομα.

Καμμένος: Έτοιμα τέσσερα από τα πέντε hotspots

Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα. Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.

Ήδη πάντως οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στο hot spot της Χίου.

Αυτά ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων στα Διαβατά δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης. Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύ μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, όπως τόνισαν, που είναι προς το συμφέρον της.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει διορία τριών μηνών για να εφαρμόσει το πακέτο των 50 συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων.

Διαβάστε ακόμα:

Sponsored Post