Χαμός στην ΕΛ.ΑΣ. για «καρατόμηση» Σφακιανάκη – Αρνείται να φύγει ο στρατηγός

Χαμός στην ΕΛ.ΑΣ. για «καρατόμηση» Σφακιανάκη – Αρνείται να φύγει ο στρατηγός
Eurokinissi

Ίσως οι πιο τρικυμιώδεις κρίσεις ανώτατων αξιωματικών στα Σώματα Ασφαλείας των τελευταίων ετών είναι αυτές που λαμβάνουν χώρα από το πρωί της περασμένης Τρίτης.

Και αυτό γιατί επεφύλασσαν απρόσμενες αλλαγές, όπως η «καρατόμηση» από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος ανώτατος αξιωματικός λόγω της θητείας του στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ο κ. Σφακιανάκης διατηρήθηκε στο βαθμό του υποστρατήγου αλλά μετακινήθηκε αναπάντεχα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για μία κίνηση «αδρανοποίησης» του δραστήριου στρατηγού και για σαφή υποβάθμιση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υποστράτηγος δεν δέχεται την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων και έχει υποβάλλει ένσταση. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του διέρρεαν το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν πρόκειται εύκολα να μετακινηθεί σε άλλη θέση στην ΕΛ.ΑΣ. και ότι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα γι’ αυτό. Η υπόθεση του έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στη νέα ηγεσία του Σώματος.

Πριν όμως ληφθεί η απόφαση για τη μετακίνηση του κ. Σφακιανάκη είχε ήδη ξεσπάσει πόλεμος με αιτία τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης έκανε λόγο για μπαράζ αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας με καρατομήσεις και απομακρύνσεις μη αρεστών, στις κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Τόσκας απάντησε άμεσα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι φυσικό οι αρχιμάγειροι των παρεμβάσεων να μη μπορούν να κατανοήσουν τις καινούριες συνθήκες. Εμείς απλώς τους στερήσαμε την πελατεία».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δια του τομεάρχη της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία μέσω “διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής” και εφαρμογή “αντικειμενικών κριτηρίων αστυνομικής και επιστημονικής επάρκειας”, η Κυβέρνηση προχώρησε, στην πρώτη φάση των κρίσεων, χωρίς να τηρήσει τίποτε από αυτά. Με ένα συνεχόμενο μπαράζ αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας -που ξεκίνησε με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εκκαθάριση του τέως πλέον Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., -επιστράφηκε ως αντισυνταγματικό, αλλά πέρασε με τροπολογία, όχι μόνον δεν τήρησε τις επιβαλλόμενες από το Σύνταγμα εγγυήσεις αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, αλλά ακολούθησε τις λίστες της - κατά ΣΥΡΙΖΑ - αρχαιότητας, όπως έπραξε και για το Λιμενικό Σώμα. Καρατομώντας και απομακρύνοντας τους μη αρεστούς».

Ο κ. Τόσκας απάντησε: «Οι επαΐοντες της αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας, αυτοί που δεν έφτιαξαν τόσα χρόνια κανόνες, παραδίδουν μαθήματα περί ...αντικειμενικότητας».

Την ίδια ώρα, ο «πόλεμος» κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ, για την ανέλιξη δύο αντιστρατήγων στη θέση του υπαρχηγού του Σώματος κατέληξε άδοξα με τις αποστρατείες και των δύο. Αυτές οι «περικοπές» άνοιξαν τον δρόμο για τον μέχρι πρότινος Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Ιωάννη Διαμαντόπουλο, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του υπαρχηγού. Τις θέσεις του επιτελάρχη και των επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, θα καταλάβουν η κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αριστείδης Ανδρικόπουλος και Μιχάλης Καραμαλάκης.

Από τους υποστράτηγους, εκτός από τους τέσσερις που προήχθησαν σε αντιστράτηγοι, εννέα κρίθηκαν διατηρητέοι και επτά αποστρατεύτηκαν.

Διατηρητέοι κρίθηκαν οι υποστράτηγοι: Αντώνης Μπάκας, Βασίλειος Μωϋσίδης, Χρήστος Δραγατάκης, Γιώργος Κωτσάκης, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Γιώργος Σκανδαλάκης, Νικόλαος Μπαντουβάκης, Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος, Ανδρέας Αποστολόπουλος, Ηλίας Μαλεβίτης (Υγειονομικό), Πηνελόπη Μηνιάτη (Εγκληματολογικών Ερευνών). Αποστρατεύτηκαν οι: Γιώργος Καραϊτσης, Δημήτριος Γεωργατζής, Φώτιος Νικητάκης, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Δημήτριος Παπαναγιώτου, Σταματίνα Μίζη και Δημήτριος Δήμου.

Τη θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής πιθανότατα θα πάρει ο Χρήστος Δραγατάκης, μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στη θέση του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, παραμένει ο Χρήστος Παπαζαφείρης προαγόμενος σε υποστράτηγο. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν φαίνεται να έχει αλλαγές στην ηγεσία της και να παραμένει σε αυτή ο υποστράτηγος Αντώνης Μπάκας.

Από τους ταξίαρχους, 11 προήχθησαν σε υποστράτηγους, 36 κρίθηκαν διατηρητέοι στο βαθμό τους και 26 αποστρατεύτηκαν. Οι κρίσεις για τους αστυνομικούς διευθυντές αναμένεται να φθάσουν μεταξύ του αριθμού 80 και 90 της αστυνομικής επετηρίδας.

Δημοφιλή