ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/02/2016 15:55 EET | Updated 18/02/2016 16:09 EET

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για προσφυγικό και Brexit: Αν βάζει στο τραπέζι ο καθένας ότι τον συμφέρει, θα οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδο

Britain's Prime Minister David Cameron (C), Estonia's Prime minister Taavi Roivas (L),  European Council President Donald Tusk (2ndL) listen to Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (R) speaking during an EU summit meeting, at the European Union council in Brussels, on February 18, 2016. 
EU leaders head into a make-or-break summit sharply divided over difficult compromises needed to avoid Britain becoming the first country to crash out of the bloc.   / AFP / STEPHANE DE SAKUTIN        (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)
STEPHANE DE SAKUTIN via Getty Images
Britain's Prime Minister David Cameron (C), Estonia's Prime minister Taavi Roivas (L), European Council President Donald Tusk (2ndL) listen to Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (R) speaking during an EU summit meeting, at the European Union council in Brussels, on February 18, 2016. EU leaders head into a make-or-break summit sharply divided over difficult compromises needed to avoid Britain becoming the first country to crash out of the bloc. / AFP / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)

Έντονα επικριτικός για το χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ για δύο σημαντικά θέματα, το προσφυγικό και το Brexit, εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος είχε στο μενού ακριβώς αυτά τα δύο θέματα, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βαθύτατη και σοβαρή αντίφαση» να μιλάμε για όλο και πιο στενή Ευρώπη (ever closer Europe), όταν γίνεται λόγος για φράχτες, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα στο βόρειο άκρο Ευρώπη και στο άλλο άκρο να μιλάμε για μονομερείς ενέργειες.

«Το να βάζουμε στο τραπέζι ο καθένας ότι μας συμφέρει κι όχι συζήτηση σε βάση αξιών, θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο, αργά ή γρήγορα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρώντας στα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη, από την μια πλευρά των 10 κρατών μελών που ζητούν να γίνουν σεβαστές οι αξίες της Ένωσης και των τεσσάρων της Ομάδας Βίζεργκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), που ζητούν έλεγχο των συνόρων και απομόνωση της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ οι 4 χώρες της ομάδας του Βίζεργκραντ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για Ευρωπαίους πολίτες).

Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων εάν δεν βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις. «Θα πρέπει να βρούμε συνολικές και συλλογικές λύσεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό καλύτερα να μην υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, μέχρι όταν βρούμε τις αναγκαίες λύσεις και συμφωνήσουμε», είπε σύμφωνα με πληροφορίες.

Αναφορικά με το θέμα του Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να βοηθηθεί μεν η Μεγάλη Βρετανία στα θέματα της ανταγωνιστικότητας και των σχέσεών της με την Ευρώπη, χωρίς όμως να καταστρατηγείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα,ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ωστόσο η διαπραγμάτευση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

Την πρόθεσή του να συμφωνήσει μόνο εάν η πρόταση της ΕΕ είναι «καλή», εξέφρασε ο Ντέιβιντ Καμέρον, πρωθυπουργός της Βρετανίας προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, βασικό θέμα της οποίας είναι η σύναψη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι ώστε να αποφευχθεί το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία».

Υπενθυμίζεται ότι δια στόματος του Βρετανού πρωθυπουργού έχει γνωστοποιηθεί ότι τον Ιούνιο θα γίνει δημοψήφισμα. Εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης θα πρόκειται για μια εξέλιξη μείζονος σημασίας.

Sponsored Post