ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2016 14:41 EET | Updated 19/02/2016 15:38 EET

Τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» φαίνεται πως ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην Τουρκία

tak

Τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK), κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που εκτιμάται πως προέρχεται από τις τάξεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από το οποίο και αποσχίστηκε, φαίνεται να ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο της Άγκυρας την Τετάρτη και επέφερε τον θάνατο 28 ατόμων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η οργάνωση φέρεται να «δηλώνει» πως σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση ως «απάντηση» των πολιτικών που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ τονίζει πως το καθεστώς χειραγωγεί τις διεθνείς δυνάμεις εναντίον του κουρδικού λαού. Στη σχετική δήλωση ανάληψης ευθύνης αναφέρεται, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, πως η οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις.

Ποια είναι τα «γεράκια» του Κουρδιστάν

Για το προφίλ της οργάνωσης ΤΑΚ (Teyrênbazê Azadiya Kurdistan- Kurdistan Freedom Falcons ή Kurdistan Freedom Hawks, δεν είναι διαθέσιμα πολλά στοιχεία αν και περιλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2008.

Εκτιμάται πως συστάθηκε στις 29 Ιουλίου 2004 ενώ ο αριθμός των μελών της δεν έχει προσδιοριστεί. Το δε επίκεντρο των επιθέσεων της οργάνωσης τοποθετείται κυρίως στην Δυτική Τουρκία ενώ ο αρχικός πυρήνας των μελών της φέρεται να προέρχεται από τους κόλπους του ΡΚΚ με το οποίο και ήρθε σε ρήξη – όπως αναφέρεται και στο βιβλίο The Militant Kurds: Α Dual Strategy for Freedom της Vera Eccarius Kelly. Ακολουθώντας αυτόνομη πορεία ξεκίνησε να εξαπολύει βομβιστικές επιθέσεις, θύματα των οποίων ήταν τόσο Τούρκοι πολίτες όσο όμως και τουρίστες σε μια προσπάθεια να πλήξουν την οικονομία της χώρας- κυρίως με τις επιθέσεις σε Μαρμαρά, Μερσίνα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Έχει, δε, αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων κατά επιχειρήσεων αλλά και κυβερνητικών στόχων.

Οι αρχικές επιθέσεις που φέρεται να έχει εκπονήσει, ήταν περιορισμένης κλίμακας αλλά πολύ γρήγορα, κυρίως από το 2006 και μετά απέδειξε πως μπορεί να φέρει σε πέρας και επιθέσεις με αρκετά θύματα προκαλώντας παράλληλα και σημαντικές υλικές ζημιές. Η τελευταία δε για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη ήταν αυτή που σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2015 στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας, Sabiha Gökçen.

Λίγες μόλις ημέρες μετά, η οργάνωση «σχολίαζε» πως το «η μέθοδος ένοπλης πάλης που ακολουθεί το ΡΚΚ είναι πολύ...ανθρωπιστική και δεν μας δεσμεύει. Εμείς θα εξαπολύσουμε πόλεμο σε όλη την Τουρκιά...».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost