ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/02/2016 15:49 EET

Τσίπρας στη Σύνοδο: Δεσμευτείτε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα αλλιώς δεν έχει κείμενο συμπερασμάτων

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) talks with Britain's Prime Minister David Cameron  during an EU summit meeting, at the European Council in Brussels, on February 18, 2016.EU leaders head into a make-or-break summit sharply divided over difficult compromises needed to avoid Britain becoming the first country to crash out of the bloc. / AFP / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN        (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)
STEPHANE DE SAKUTIN via Getty Images
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) talks with Britain's Prime Minister David Cameron during an EU summit meeting, at the European Council in Brussels, on February 18, 2016.EU leaders head into a make-or-break summit sharply divided over difficult compromises needed to avoid Britain becoming the first country to crash out of the bloc. / AFP / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)

Με σκληρό παζάρι και πολλές διαφωνίες σε διπλό ταμπλό συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Από τη μία πλευρά το θρίλερ με την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας και από την άλλη η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις 21:00 ώρα Ελλάδος και μετά προκειμένου να αποφύγουν το Brexit. Παράλληλα, σε ό,τι αφόρα στο προσφυγικό και τη στάση Τσίπρα, βελγικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απείλησε με βέτο ανεβάζοντας τους τόνους.

Έντονη ήταν η διαμαρτυρία του Τσέχου πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο οποίος, όπως είπε, στο κείμενο συμπερασμάτων έχουν περάσει πολλές ελληνικές θέσεις.

«Φέρτε μου να υπογράψω ό,τι θέλετε, αλλά δεσμευτείτε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα τη Δευτέρα, αλλιώς δεν έχει κείμενο συμπερασμάτων», φαίνεται να ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα ο οποίος φέρεται να επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να δεχτώ να υπάρχει αλληλεγγύη μόνο στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης κι όχι στο νοτιοανατολικό».

Όπως ο ίδιος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για το ενδεχόμενο Brexit εξήγησε: «Θα βοηθήσω τον Ντέιβιντ να έχει κάτι στις βαλίτσες του αλλά αυτός έχει να διαχειριστεί την κατάσταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ εμείς άμεσα».

Ο κ. Τσίπρας νωρίτερα, σήμερα, Παρασκευή, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν τα σύνορα της Ευρώπης και επομένως δεν θα υπάρξει αλλαγή στη συνθήκη Σένγκεν από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε τριμερή συνάντηση που είχαν. Ωστόσο, ο ίδιος να ζητεί την προφορική διαβεβαίωση για τα σύνορα της ΕΕ από όλους, συνδέοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το προσφυγικό με το θέμα της υιοθέτησης ομόφωνων συμπερασμάτων ως προς το Brexit. Θέση η οποία έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην απομόνωση του Συμβουλίου έχουν βρεθεί κυρίως Αυστρία-Σλοβενία δεχόμενες πιέσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδίας αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα ίσως και το Σάββατο αφού δεν έχει υπάρξει ακόμη καπνός και στο μέτωπο του Brexit με το πινγκ πονγκ με το προσφυγικό να συνεχίζεται αν και έχει συμφωνηθεί νέα Σύνοδος εκτάκτως στις αρχές Μαρτίου και με τη συμμετοχή της Τουρκίας αυτή τη φορά, η οποία αποτελεί την χώρα – κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.