Τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Τσίπρας για το προσφυγικό και το βέτο της Αθήνας

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Τσίπρας για το προσφυγικό και το βέτο της Αθήνας
SOOC

Την διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν τα σύνορα της Ευρώπης και επομένως δεν θα υπάρξει αλλαγή στη συνθήκη Σένγκεν, απέσπασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Ουσιαστικά η Ελλάδα αποκόμισε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Φρανσουά Ολάντ αυτό που ζητά στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής: την προφορική διαβεβαίωση για τα σύνορα της ΕΕ.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση και η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκαν να υπάρξουν και από κοινού πρωτοβουλίες.

Στην τριμερή συνάντηση που αφορούσε το προσφυγικό και την αξιολόγηση η Γερμανία και η Γαλλία ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα θα έχει ό,τι βοήθεια ζητήσει και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μεταφορά επιπλέον πίεσης προς την Ελλάδα. Ακόμη υπογράμμισε, ότι θα διατηρηθεί το υφιστάμενο status στα σύνορα, τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου, όταν σε Σύνοδο Κορυφής θα αξιολογηθεί η πολιτική διαχείριση του προσφυγικού, με επίκεντρο βέβαια την Τουρκία.

Για την ελληνική κυβέρνηση αυτές οι αναφορές θεωρούνται θετικές, εφόσον διατυπωθούν και στη Σύνοδο, καθώς θα διευκολύνει και στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ωστόσο, είναι σαφές πως αν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα θα κινηθεί με την γραμμή του βέτο. Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο των συμπερασμάτων είναι εκείνο που συνοψίζει τα θέματα όπου υπάρχει συμφωνία σε όλα. Και η Ελλάδα έχει δηλώσει πως δεν θα πει ότι συμφωνεί σε όλα εάν δεν υπάρξει η προφορική δέσμευση όλων για το status των συνόρων.

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε μονομερείς ενέργειες

Ο Αλ. Τσίπρας στην συνάντησή του με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί ενέργειες που αποβαίνουν σε βάρος της Ελλάδος και ότι «είμαστε οι μόνοι που τήρησαν τις δεσμεύσεις στο σύνολό τους». «Έχουμε σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος και θα πρέπει αντίστοιχα και οι εξελίξεις να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες που κάνουμε να να σηκώσουμε αυτό το βάρος», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές από πλευράς Ελλάδος».

Στην τριμερή όλοι συμφωνήσαν ότι το κλειδί αυτή την περίοδο είναι η Τουρκία και ότι είναι σημαντική η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δημοφιλή