Επιστημονικό μνημόσυνο στον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου

Επιστημονικό μνημόσυνο στον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου
HuffPost Greece

Η ανάδειξη του έργου του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, η διαχρονική αξία της έρευνάς του, αλλά και η δραστηριότητα του ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, παρουσιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε επιστημονικό μνημόσυνο στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και εκπροσώπων από τον πολιτικό χώρο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την εκκλησία.

Την εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας άνοιξε με προσφώνηση του ο αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεώργιος Πολυμενέας, ενώ χαιρετισμό έδωσε και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, Ευστράτιος Πατσούρης και η Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Χάιδω Σπηλιοπούλου.

Το Ινστιτούτο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου, το οποίο και ιδρύθηκε το 1998, έχει έδρα τη γενέτειρα του Έλληνα επιστήμονα την Κύμη και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με σκοπό την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων νεοπλασματικών νόσων. Επιπλέον, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Αθανάσιος Μπουραντάς που τελεί και χρέη προέδρου του Ινστιτούτου σύμφωνα με το καταστατικό του, σκοπός του φορέα είναι επίσης η διαμόρφωση της οικίας Παπανικολάου σε χώρο ανοιχτό και επισκέψιμο στο κοινό. Ο κ. Μπουραντάς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στο επιστημονικό μνημόσυνο, αλλά και για το γεγονός πως ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να θέσει υπό την αιγίδα του όλες τις δράσεις του ινστιτούτου.

Σκουλάκης: 600-700 κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας και Σύμβουλος του ινστιτούτο Εμμανουήλ Σκουλάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προάγει το κράτος περισσότερο την πρόληψη. Ο πρώην υπουργός που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ινστιτούτου πριν από 18 χρόνια, αναφέρθηκε στο γεγονός πως ακόμη και σήμερα "οι Ελληνίδες δεν καρπώνονται στον επιθυμητό βαθμό από το ΠΑΠ τεστ", αφού ακόμη και σήμερα καταγράφονται 600 με 700 κρούσματα καρκίνου του τραχήλου.

Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να τονωθεί η πρόληψη, την οποία χαρακτήρισε στη χώρα μας "φτωχό συγγενή της υγείας". Όπως είπε, παράγοντες όπως ο φόβος, η ντροπή, αλλά και η οικονομική αδυναμία οδηγούν τις Ελληνίδες στο να αμελήσουν την πρόληψη και την εξέταση.

Καρακίτσος: Φτάσαμε στο 2014 να αναγνωρίσουμε όσα έλεγε ο Παπανικολάου από το 1940

Τέλος, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο καθηγητής κυτταρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Πέτρος Καρακίτσος έκανε μια συνοπτική αναδρομή στο έργο του Παπανικολάου και τον τρόπο που κατόρθωσε να πείσει την ιατρική κοινότητα για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που στη συνέχεια πήρε το όνομά του. Όπως είπε, παρά την καινοτόμα ιατρική εξέταση του Έλληνα γιατρού, "φτάσαμε στο 2014 για να αναγνωρίσουμε, όσα έλεγε ο Παπανικολάου το 1940". Ο κ. Καρακίτσος σημείωσε επίσης πως είναι λυπηρο "μία με δύο γυναίκες να πεθαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα, τη χώρα του Παπανικολάου προσβεβλημένες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας".

Ο Γ.Ν. Παπανικολάου "κατόρθωσε να ανακαλύψει το τεστ που σώζει ζωές", είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, ο Πέτρος Καρακίτσος, και υπογράμμισε τον σοβαρό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η προαγωγή της ιδέας και της κουλτούρας της πρόληψης, αλλά και της διπλωματίας της Υγείας, όπως «δίδαξε» η πορεία του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα.

Όπως αναφέρθηκε, κατά την εκδήλωση αναδείχθηκαν παράλληλα και οι δράσεις του ινστιτούτου "Γ.Ν. Παπανικολάου", για την προαγωγή της πρόληψης του καρκίνου. Το ινστιτούτο, που έχει την έδρα του στην Κύμη, έχει επίσης στις προτεραιότητες του την ανακαίνιση της οικίας του Παπανικολάου, ώστε να είναι επισκέψιμη από το κοινό, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης των δράσεων για την ευαισθητοποίηση και την προαγωγή της πρόληψης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν από την κυβέρνηση, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς και ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης. Παρόντες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευση ήταν οι βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου - που άλλωστε έχει καταγωγή από την Εύβοια - και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Θεόδωρος Φορτσάκης.

Δημοφιλή